Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
plesoianu CAS copy

300 de paturi mai puţin în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă

Reorganizarea spitalului ar putea reduce capacitatea de internare continuă la doar 900 de locuri

Varianta reformei în sistemul de sănătate propusă de Eugen Nicolăescu lasă secţiile din spitale cu mai puţine paturi. Directorii unităţilor spitaliceşti din Vâlcea au fost deja somaţi să răspundă în mod realist cererii oficialilor din minister pentru a reduce numărul de paturi de la secţiile neperformante şi a le introduce în ambulatoriul de specialitate. O primă estimare arată că numărul de paturi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea ar putea fi redus la aproximativ 900 de paturi pentru internări continue, de la 1.200 câte sunt în prezent. Măsura nu este însă privită cu ochi buni de către medici, aceştia spunând că în sistem se poate instaura la fel de uşor haosul.

„Peste 75% din secţii sunt subutilizate!”

Ultima întâlnire a directorilor de spitale cu ministrul Sănătăţii s-a lăsat cu tunete şi fulgere. Chiar dacă a fost propus să preia ministerul Finanţelor, Nicolaescu lasă în spate directive clare privind reconfigurarea unor spitale. „Peste 75 % dintre secţii sunt sub utilizate ca rată de utilizare a patului! Pentru specialitatea endo-crinologie avem o rată pe ţară de 60% grad de ocupare a paturilor. La spitalele municipale aceasta atinge abia 45%. Sunt secţii de chirurgie unde abia se fac 10 operaţii pe lună, dar care menţin zeci de paturi goale în saloane. Acelaşi lucru se întâmplă şi în secţii precum ORL, dermatologie, infecţioase. Nu mai cereţi paturi în plus. Reconfiguraţi spitalele pentru a putea acorda îngrijiri în sistem ambulatoriu şi sistemul internărilor de o zi”, a cerut Nicolăescu. Al doilea termen limită acordat de acesta pentru primirea planurilor de organizare este de 20 februarie. SJU Vâlcea are cinci secţii care ating un număr de 90 de paturi, printre acestea numărându-se chirurgia generală, psihiatria, neurologie, medicina internă. La polul opus, cea mai mică secţie a spitalului este compartimentul de chirurgie vasculară, cu doar 8 paturi.

Ameninţaţi cu un nou val de controale

Un procent de 60% din spitalele din ţară vor fi luate din nou la control de reprezentanţii CAS pentru a observa deficienţele survenite în aplicarea reformei în sistemul sanitar. Pe de altă parte, directorul adjunct al CAS Vâlcea, Costică Pleşoianu, susţine că cifra pacienţilor care sunt trataţi în ambulatoriu sau în sistemul internărilor de o zi ar trebui să crească spre 70% pentru a elimina găurile negre din sistem. În 2013, doar 30% din pacienţii care au trecut pragul SJU Vâlcea au fost îngrijiţi în ambulatoriu de specialitate. „De la 1 aprilie, când se va încheia contractul – cadru pe 2014, sperăm că spitalele vor avea un buget calculat la nivelul ultimelor luni sau mai mare, pentru că au crescut cheltuielile salariale. Banii care rămân pentru medicamente şi materiale sanitare sunt destul de puţini, cam 3 % din buget. Aşteptăm să vedem şi numărul de paturi care va fi contractat cu Casa, intenţia Ministerului Sănătăţii este de a diminua serviciile medicale în cadrul unităţilor sanitare dotate cu paturi, servicii care sunt foarte costisitoare”, precizează Costică Pleşoianu, director medical CAS Vâlcea. Aceasta ar însemna însă o reducere a numărului de paturi din SJU Vâlcea cu aproximativ 300, acestea nefiind aruncate însă în vreo magazie ci redirecţionate către pacienţii care vor beneficia de serviciul de îngrijire de 12-24 de ore. Soluţia nu este pe gustul reprezentanţilor medicilor.

Ambrambureală sau reformă?

Vocile venite dinspre Colegiul Medicilor acreditează ideea că varianta ministerială riscă să încurce şi mai mult lucrurile în sistem. „Da, măsura poate fi aplicată pe unele secţii, gen ORL, endo-crinologie, dermatologie. Ţinta lor este însă de a lovi în secţii cu o activitate mai intensă, unde şi indicele de complexitate medicală a serviciilor prestate este mai crescut. Acestea sunt de fapt secţiile care aduc bani unui spital. Şi mai ridicăm o problemă. Ce vom face în cazul unei epidemii după ce noi reducem numărul de paturi de la infecţioase? Este absolut normal să existe paturi de rezervă în această secţie”, susţin medicii vâlceni.