Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Romulus Bulacu cere clarificări privind Pilonul II de pensii ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale

În cadrul şedinţei Senatului de luni, 23 aprilie a.c., senatorul PNL de Vâlcea, Romulus Bulacu a adresat o întrebare ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, cerând câteva clarificări privind Pilonul II de pensii.

“Cei trei piloni de pensii au fost gândiţi să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat, sistemele complementare, Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ, vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării.

Pilonul II a înregistrat randamente pozitive de la lansarea sa din 2008, bucurându-se de o bună reputaţie în România. Este singura sursă suplimentară de economisire pentru un procent mare al populaţiei active din România. Este nevoie de o prezervare a lui în mecanismul actual de funcţionare.

Cu toate aceste beneficii prezentate, doamnă ministru, ministerul dumneavoastră, din lipsa de bani în vederea acoperirii aşa ziselor măriri salariale, atentează la veniturile stabile ale viitorilor pensionari. Peste 4 milioane de români, care contribuie azi la Pilonul II, au primit începând cu luna ianuarie, după revoluţia fiscală, sume mai mici, de la 5% la 3,5%, mai exact. Aţi dat asigurări în nenumărate rânduri că acest fapt nu se va întâmpla.

Astfel, doamnă ministru, vă rog să-mi comunicaţi:

Cum justificaţi scăderea acestor contribuţii, având în vedere garanţiile date de minister, prin vocea dumneavoastră, că nu ne vom confrunta cu o astfel de situaţie?
Aveţi în vedere reglarea acestei situaţii, prin stabilirea unei cote de 4,25% virată din salariul brut pentru pilonul II, pentru a asigura revenirea la sumele iniţiale?” se adresează senatorul Romulus Bulacu ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale.