Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PC Vâlcea are datorii de 120 milioane lei şi un vis de milioane de euro

DATORII. Criză mare şi pe scena politică locală. Membrii de partid nu mai au bani pentru plata cotizaţiilor, fapt pentru care  partidele nu mai au bani pentru plata facturilor la utilităţi. Conservatorii vâlceni se încadrează perfect în această categorie. PC Vâlcea are de achitat facturi în valoare de 120 de milioane, la utilităţi, pentru că fosta conducere a filialei nu a catadicsit să administreze banii din cotizaţii, iar conducerea centrală a refuzat să-i ajute financiar. În timp ce actuala conducere a organizaţiei judeţene speră să-şi plătească aceste facturi din donaţii şi sponsorizări, reprezentanţii conducerii centrale promit ajutor de imagine şi o filială a postului Antena1, dacă cei din teritoriu reuşesc să facă rost de bani pentru înfiinţarea şi menţinerea ei pe piaţa media locală. O tichie de mărgăritar cam scumpă pe care peciştii din Vâlcea nu şi-au permis-o nici în anii lor de glorie când deţineau conducerea judeţului.

Filiala vâlceană a Partidului Conservator a reuşit să-şi plătească o parte din datoriile istorice acumulate în  mandatul fostului lider Dumitru Buşe, decedat în vara anului 2008. Deşi fostul lider al conservatorilor vâlceni deţinea şi funcţia de preşedinte al CJ şi avea câteva firme prospere, a lăsat partidul cu datorii: chirii şi  utilităţi neplătite. Actuala conducere a filialei a reuşit să plătească chiria, dar mai are de achitat încă 120 milioane lei vechi, facturi neachitate către CET Govora, pentru căldură, dar şi către societăţile CEZ şi Confis, pentru contracte semnate în campania electorală din 2008.

Fostul lider Victor Grigorie a refuzat să se implice în administrarea sediului şi a lăsat datoriile să curgă. Conservatorii au scăpat de o parte din ele după alegerea unui nou lider în persoana omului de afaceri Mircea Stănculescu, consilier municipal în Consiliul Local Călimăneşti.

Acesta şi-a făcut deja un proiect de reorganizare a filialei, pe partea financiară în special. Stănculescu speră să plătească facturile din cotizaţii, sponsorizări sau donaţii oferite atât de membrii pertidului dar şi de simpatizanţi. Un scenariu greu de aplicat în condiţiile actualei crize financiare.

Noua conducere a filialei vâlcene a luat această decizie forţată de împrejurări, dar şi de conducerea centrală, care le-a transmis că nu le va da un leu pentru menţinerea filialei. Vicepreşedintele Bogdan Diaconu a declarat ieri, 9 iunie, în cadrul unei vizite de lucru, că PC Vâlcea va trebui să se gestioneze singură deoarece Partidul Conservator este un partid sărac.

,,Filiala Vâlcea va primi ajutorul meu, voi fi alături de ei în reorganizarea filialelor. Este foarte greu să primeşti ajutor financiar de la centru, pentru că toate filialele se confruntă cu această situaţie şi nici noi, la centru, nu suntem foarte prosperi.”, a declarat Diaconu. Chiar dacă nu au bani pentru plata chiriei şi a utilităţilor,  conservatorii vâlceni nu trebuie să dispere, conducerea partidului va înfiinţa la Vâlcea, cândva, în viitor, o filialală a postului Antena 1, proiect despre care vorbeşte de peste şase ani de zile, din timpul mandatului lui Mircea Perpelea. Timpul a trecut, prefectul Perpelea a plecat consul la Marsilia, iar ideea aceastui proiect a fost reluată de urmărorul lider al PC Vâlcea, Dumitru Buşe, preşedinte al CJ Vâlcea în perioada 2004-2008. La doi ani după decesul acestuia, proiectul a fost dezgropat de actuala conducere a PC Vâlcea, care speră într-o revitalizare a partidului, prin intermediul postului Antena. Bogdan Diaconu a declarat că visul poate deveni realitate dacă capii organizaţiei judeţene vor găsi fondurile necesare pentru funcţionarea postului TV.

DANA NEDESCU