Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Momentul rupturii dintre Mircia Gutău şi Romeo Rădulescu

INEDIT. Arestarea primarului Emilian Frâncu a deschis noi paliere de discuţie la nivelul decidenţilor administrativi şi politici. În timp ce unii au băgat capul în nisip precum struţii, pedeliştii consideră că a venit timpul lor şi au ieşit la atac cu declaraţii incendiare. Fostul primar Romeo Rădulescu a dezvăluit, în cadrul unei conferinţe de presă, practicile „ilegale” din primăria Râmnicului, dar şi motivul rupturii dintre el şi Mircia Gutău.

„Practica de a nu achita facturile este veche, preluată de la Mircia Gutău”

Aflat în fruntea primăriei timp de aproape 3 ani, în perioada 2009 – 2012, deputatul PDL, Romeo Rădulescu, cel care, de altfel, a pierdut alegerile locale în faţa lui Emilian Frâncu, a declarat că era doar o chestiune de timp până când DNA-ul va intra din nou în Primăria Râmnicului. gutau-si-francu-copy„Tactica aceasta cu a nu plăti facturile era valabilă şi înainte să vin eu în primărie. Exemplul foarte clar a fost astăzi în şedinţa de Consiliu Local, unde s-a demonstrat că deşi au datorii de 13 milioane de lei, au bani în cont, dar nu le plătesc. De ce nu le plătesc. Cât eu am fost primar, facturile nu depăşeau ca vechime o săptămână şi se plăteau. Cu toate că era acea prevedere că se plătesc doar între 25 şi 30 ale lunii fără prognoză. Însă eu făceam prognoză şi plăteam în permanenţă facturile. Să vă spun şi de ce. Dacă nu plăteşti în timp util, nu poţi să ceri nici rambursările în timp util de la Uniunea Europeană. Interesul este să plăteşti în orice moment facturile. Cine respectă legea nu are probleme cu plăţile facturilor, pentru că legea administraţiei este clară; plăteşti şi angajezi lucrări numai în limita banilor pe care îi ai în cont. Niciodată, un primar responsabil nu poate să spună că n-am plătit pentru că n-am avut bani în cont. Era ilegal să încheie contractul. De ce v-am spus că a avut un profesor bun? Pentru că, anul trecut, în Hotărârea instanţei de la Craiova i s-a impus Primăriei Râmnicului să se constituie parte civilă pentru recuperarea banilor cu privire la locurile de joacă. Sunt curios dacă domnul Emilian Frâncu a depus plângere împotriva domnului Mircia Gutău pentru recuperarea pagubelor? Dacă a depus plângere, înseamnă că a respectat legea. Dacă nu a depus, nu este o cumetrie la mijloc? Plus că, atât timp cât foloseşti o metodă veche eu consider că ai învăţat-o de la cineva, mai ales că, eu cred că toată lumea a citit rechizitoriul şi tot ceea ce apare pe site-ul DNA, adică cum s-a întâmplat.

„Aveam cameră video la mine în birou”

După experienţa lui Mircia Gutău, Romeo Rădulescu a decis să sufle şi-n iaurt şi şi-a instalat o cameră video în biroul de la Primărie. Cât timp a ocupat biroul de primar, camera a funcţionat 24 de ore din 24, tocmai pentru a nu lăsa loc de speculaţii. „De ce aceste probleme nu au existat pe vremea mandatului meu? Pentru că la mine nu existau aceste probleme. Nu exista mită, nu exista nimic. Totul era transparent, totul era la vedere. Eu nu m-am întâlnit cu nici un patron. Eu cu cei cu care încheiam contracte nu mă întâlneam nici în Primărie, nici în altă parte. Oamenii de afaceri din exterior, care nu erau din Vâlcea şi nu erau colegi de-ai noştri, niciodată nu se întâlneau cu mine personal. Eram eu, cu juristul, cu doamna Feroiu sau cu secretarul Primăriei. Exact pentru a evita orice speculaţie. Mai mult de atât ştiţi că era acea cameră video la mine în birou. Informaţiile de pe acea cameră video eu le am. Nu poate nimeni să vină să spună că a fost la mine în birou şi a negociat, pentru că am negativele, 24 din 24 de ore ce era la mine în birou. Am luat aceste negative acasă. Eu vreau să fiu atent permanent cu ceea ce se întâmplă”, a mai spus deputatul PDL.

„Dacă dai bani pe exproprieri, vei ajunge în puşcărie”

Parlamentarul vâlcean susţine că viziunea actualei administraţii a Râmnicului este una greşită, mergând pe anumite idei extrem de costisitoare pentru bugetul local. Romeo Rădulescu consideră că proiectele depuse de Primăria Râmnicului în luna martie nu sunt eligibile pentru că documentaţiile depuse au fost întocmite prost. „Niciodată n-au vrut să asculte ce aveam eu de spus. Eu m-am întâlnit cu domnul Frâncu de mai multe ori, iar ultima întâlnire a fost acum două săptămâni, într-o luni. Discuţia a fost legată şi de exproprieri şi de ce o să fie în Râmnic. Şi i-am spus: Domnule primar, în momentul în care o să dai drumul la bani pe exproprieri, sută la sută vei ajunge în puşcărie, pentru că tot oraşul ştie că se dau înapoi bani de la acele exproprieri. Şi cum ştie tot oraşul, e clar că ştiu şi organele competente. Atunci a zis: da, mă mai gândesc să vedem cum fac cu acele exproprieri. Deci, atâta vreme cât tot oraşul ştia, dânsul se încăpăţâna să facă acele exproprieri pe un proiect care, din punctul meu de vedere, nu trebuie făcut. El se poate face pe podul vechi fără niciun leu expropriere. Bretelele pe podul vechi costă maxim un milion de euro şi le pot face foarte uşor, oricând. Şi mâine dacă vrea să demareze procedura de licitaţie nu are absolut nicio problemă. Totul este legal, însă, trebuie făcute ca la carte. Nu proiectare cu execuţie. La fel, proiectare cu execuţie este o cutumă veche din Primăria Râmnicului, unde adjudecai licitaţia cu 5 lei şi la final făcea 10 lei, pentru că o scotea-i proiectare cu execuţie. Nu, legal este să faci proiectarea separat, licitaţia de execuţie separat, iar la licitaţia de execuţie pui preţul cel mai mic. Nu găseşti alte soluţii, pentru că găsitul soluţiilor naşte probleme. Şi uitaţi-vă ce probleme sunt în acest moment”, a mai precizat deputatul Rădulescu.

„Gutău mi-a cerut să tranzacţionez un teren pe Capela de 30 de ori mai scump”

Fostul primar al Râmnicului a povestit şi despre datoriile care le-a găsit la Primăria Râmnicului pe lucrări executate fără forme legale: „Culmea, acei oameni, care ştiau că nu am cum să le dau banii pentru că nu aveau nicio formă legală pentru acele lucrări făcute, ne-au chemat în judecată acum. Iar eu sunt chemat în judecată de către diferiţi antreprenori care au făcut lucrări pe domeniul public pe vremea domnului primar Gutău, acuzându-mă de faptul că eu am rupt toate hârtiile din primărie şi că de aia nu pot ei să-şi încaseze banii pentru că le-am rupt eu formele de achiziţie. Parcă nu era SEAP, nu există nimic. Însă, asta este modalitatea prin care unii înţeleg că trebuie să facă administraţie locală fără respectarea legii”, a afirmat Romeo Rădulescu. Acesta a vorbit, în sfârşit, şi despre motivul conflictului său cu fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău: „Asta este o poveste veche. Practic, eu trebuia să achiziţionez un teren de câteva milioane de euro care fusese pus în posesie cuiva de domnul Gutău. Am înţeles că au tranzacţionat acel teren. Însă, asta era ideea. Trebuia să tranzacţionez un teren, să-l cumpere Primăria special pentru parc. Domnul Gutău mi-a cerut să fac acest lucru cred că prin luna februarie 2010 în Penitenciar, la Colibaşi. I-am spus că o să verific. La evaluare, preţul ieşea undeva de 30 de ori mai puţin decât îşi dorea dânsul. E vorba de un teren de pe Dealul Capela. N-am spus asta până acum, pentru că nu m-a întrebat nimeni”, a afirmat deputatul PDL Romeo Rădulescu.

MAGDA POPESCU