Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Legea falimentului personal, tergiversată în Parlament

Adoptarea Legii falimentului personal în România se află într-o continuă stare de tergiversare. Legea falimentului persoanelor fizice este o lege care întârzie să fie adoptată încă din 2010. Cu toate că la nivel european, inclusiv de către Fondul Monetar Internaţional, s-a sprijinit introducerea acestei legi în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, în România, în mod paradoxal, s-a cerut contrariul.

„Peste 850.000 de persoane fizice sunt în situaţia de faliment personal de peste patru ani. În cazul în care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descărcare de datorii în cazul unui faliment scuzabil.

Legea prevede o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar implică şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică. Totodată, datornicul nu mai poate să fie executat silit de nimeni, nu mai creşte valoarea creanţei cu penalităţi şi dobânzi, iar în al treilea rând e posibilă descărcarea de datorii, fie prin plata unui procent de minim 75% din creanţe, printr-un plan de reorganizare, fie printr-un faliment scuzabil.

Aplicarea acestei legi ar avea ca efect dinamizarea economiei României, fiind o măsură care protejează drepturile persoanelor fizice care ar trebui să se bucure de aceleaşi posibilităţi de a o lua de la capăt, ca si persoanele juridice” – se arată în interpelarea senatorului PNL, Adrănel Cotescu către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.