Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Iacob Adriana-Daniela: Asistența socială se face din suflet și cu suflet! (INTERVIU)

Iacob Adriana-Daniela este absolventă al Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării – Brăila, specialitatea Asistenţă Socială. Din anul 2007 este membru în cadrul Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România. În perioada 2004-2013 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Primăriei comunei Dăeşti, judeţul Vâlcea, având atribuţii şi responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale. Din martie 2013 este angajata Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, desfăşurând activităţi în mai multe servicii destinate protecţiei copilului şi adultului – Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului cu Handicap (asistent social; perioada martie 2013-iunie 2017), membru în cadrul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap – cu atribuţii de asistenţă socială (perioada 2015-2017), iar din anul 2017 şi până în prezent este asistent social în cadrul Compartimentului Prevenire Marginalizare Socială.

1.In opinia ta care este rolul asistentului social in promovarea si respectarea persoanelor marginalizate?

Asistentii sociali sunt adevaratii „agenti ai schimbarii” atat la nivel de societate cat si pentru persoanele, familiile sau comunitatile cu care lucreaza. Trebuie sa se inteleaga rolul extrem de important al asistentului social in comunitate, acela de a lupta pentru demnitatea si drepturile oamenilor, de a le oferi suportul necesar pentru ca acestia sa-si recapete functionalitatea sociala.
Asistentul social trebuie sa fie omul care sa aiba vocatia binelui si apropiere pentru persoanele aflate in situatie de nevoie si obligatoriu sa aiba inclinatie pentru aceasta profesie. Are misiunea de a acorda suport persoanelor aflate in situatii dificile: acorda sprijin persoanelor ce prezinta deficente psihice sau fizice, celor cu comportament antisocial sau cu alte probleme sociale, sa se integreze in societate.
Deoarece asistentul social interactioneaza cu persoane din medii defavorizate, face ca aceasta meserie sa fie o provocare continua, solicitand multa rabdare si prezenta de spirit. Comportamentul asistentului social trebuie sa fie consecvent si responsabil.
La baza activitatii de asistenta sociala sta etica profesionala. Principiile care au la baza valorile fundamentale ale asistentei sociale sunt conduită morală corespunzătoare activităţii asistentului social, respectul valorii înnăscute şi demnităţii fiecărei fiinţe umane, fiecarei persoane asistate, recunoaşterea dreptului persoanei asistate la autodeterminare, acceptarea, individualizarea, toleranţa, obiectivitatea, confidenţialitatea, justiţia sociala, integritatea profesională. Iar respectul pentru persoană este valoarea suprema a asistenţei sociale.

2.Cum sunt perceputi asistentii sociali in Romania?
Cred că pentru o mai bună cunoaștere a profilului asistenților sociali din România, este necesară o cercetare la nivel național care sa urmareasca aspecte legate de nevoile si problemele cu care se confruntă acestia în activitatea lor practică. Astfel se poate contribui la imbunătățirea imaginii profesiei de asistent social si consolidarea identității profesionale a acestora, se pot identifica nevoile pe care le au asistenții sociali din România si dificultatile cu care se confrunta acestia.
La nivel practic, este necesară creșterea numărului de asistenți sociali care lucrează în domeniu în România, pentru a spori calitatea și nivelul serviciilor de asistență sociala pentru toate categoriile de beneficiari.

3.Cu ce insitutii trebuie sa aiba o buna colaborare un asistent social?
Asistentul social colaboreaza cu institutii sau organizatii care au obiective similare.
Colaboreaza cu specialisti din institutii de invatamant, politie, spitale, organizatii neguvernamentale, institutii publice central si locale, profesionisti din cadrul DGASPC-urilor.
Practica asistentei sociale presupune o interactiune intre cunoasterea teoriilor dezvoltarii umane si a comportamentului uman, pe de o parte, iar pe de alta parte a institutiilor sociale, economice si culturale si a interactiunii dintre toti acesti factori.
4.Ce impact a avut profesia de asistent social asupra personalitatii tale?
Un asistent social trebuie sa aiba o personalitate puternica, sensibilitate sufleteasca, sa dea dovada de implicare si disponibilitate, sa comunice eficient, concret si specific.
De asemenea, profesia de asistent social presupune o serie de caracteristici personale care vorbesc despre capacitatea de empatie, capacitatea de a comunica cu o persoana sau cu un grup de persoane in mod adecvat, capacitatea de a gestiona diferite tipuri de conflicte, capacitatea de delimitare intre viata personala si cea profesionala.
5.Un mesaj pentru asistentii sociali din Romania.
Asistenta sociala se face din suflet si cu suflet. Pentru a oferi servicii de calitate si a veni in sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutor, asistentul social trebuie sa aiba pregatirea profesionala necesara, sa fie in permanenta perfectionare si cunoastere si doar asa aceasta profesie va fi recunoascuta la adevarata sa valoare.
Asistentii sociali trebuie sa fie increzatori in activitatea lor si optimisti in tot ceea ce fac pentru ca munca depusa de ei are un impact extraordinar in viata oamenilor.