Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Frâncu disperat la gândul că poate pierde primăria

STÂNGĂCIE POLITICĂ. Provocat, zice el, de afirmaţiile liderilor vâlceni ai PDL, care susţin că primarul Romeo Rădulescu pleacă cu prima şansă în alegerile pentru fotoliul de edil al Râmnicului, senatorul Emilian Frâncu a dat publicităţii un sondaj de opinie, efectuat de CSOP, care-l arată cu vreo zece procente înaintea primarului în exerciţiu. Veridicitatea studiului sociologic poate fi pusă la îndoială, mai ales că parlamentarul nu a dorit să pună la dispoziţia presei documentul.

Emilian Frâncu e nervos. El susţine că a fost călcat pe bătături de informaţiile trimise de democrat-liberali, „pe anumite canale media”, care lasă să se înţeleagă că liberalul ar fi destul de slab cotat în mai toate sondajele de opinie, lucru care, să fim oneşti, nici nu ne-ar mira prea tare. Încercând din răsputeri să-şi apere imaginea publică, care, oricum, e una şifonată, Frâncu a dat citirii unui studiu sociologic a cărui paternitate politică este greu de atribuit, din care reiese că l-ar fi devansat pe Rădulescu. Cum bine se ştie, sondajele sunt studii pur orientative, care nu fac altceva decât să prezinte cota politică a unui candidat în momentul efectuării acestuia. „Nu a fost suficient pentru cei de la PDL să arunce bani foarte mulţi pe tone de hârtie care să ajungă la cetăţeni. Ei s-au gândit să mai facă un lucru, şi anume, au pus la cale să arunce pe piaţă, prin canale media favorabile, sondaje mincinoase. Evident, scopul acestui demers se înţelege de la sine. Noi, de vreo două săptămâni, am intrat în posesia unui sondaj de opinie mult mai credibil, pe care nu am vrut să-l dăm publicităţii, pentru că nu ni s-a părut foarte corect să facem acest lucru”, a precizat senatorul.

Frâncul zgândărit

Făcând tot posibilul să apară altfel decât este în faţa opiniei publice, senatorul liberal a lecturat sondajul, încercând să facă, pe marginea acestuia, o serie de declaraţii total nelalocul lor. „Dar, pentru că am fost zgândărit că, vezi Doamne, Emilian Frâncu nu ar depăşi un anumit prag de 20% şi în partea cealaltă există o opţiune de 40%, am decis să dau şi eu publicităţii un sondaj. În toate sondajele pe care le fac atât adversarii politici, cât şi cei de la USL, candidatul liberal la Primăria Râmnicului, Emilian Frâncu, este cotat, întotdeauna, între 40 şi 48%, iar domnul Romeo Rădulescu nu a depăşit niciodată 38%, iar în ultima perioadă, în toate studiile sociologice, se simte un recul. Eu am să dau citirii sondajul CSOP, efectuat chiar de PDL, sub rezerva că, v-am spus, este preluat prin surse şi vă dau şi datele de identificare pe care le puteţi urmări. Sondajul a fost efectuat în perioada 16-18 ianuarie 2012 pe modalitatea interviu, numărul respondenţilor fiind de 967.  La întrebarea «Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Râmnicului cu cine aţi vota?», Emilian Frâncu beneficiază de 41,26%, iar Romeo Rădulescu de 30,19%. Nu votează 18%. Aşadar, se vede că PDL pierde, pe zi ce trece, tot mai mult teren. E şi normal să se întâmple aşa”, a conchis el.

Viceprimarul Râmnicului, Cosmin Constantinescu, a dorit să-i dea şi el o replică candidatului PNL la Primăria Râmnicului, plină de o ironie fină, de bun gust. „După părerea mea, senatorul Emilian Frâncu a fost modest. Extrem de modest. Eu cred că are cu mult mai mult de 41%, dar nu a vrut să ne umilească. Îi recunoaştem valoarea, asta este. Îl aşteptăm să vină săptămâna aceasta, când doreşte dumnealui, la primărie să se instaleze în scaunul de primar şi să facem procesul de predare-primire. Fiind atât de bine cotat în toate sondajele de opinie, nici nu mai e nevoie să facem alegeri pentru primar. Am cheltui bani, inutil. Oricum, imediat după ce va ocupa fotoliul de edil poate să pună în practică un mai vechi vis de-al său, şi anume, acela de a dărâma Mall-ul”, ne-a declarat viceprimarul Râmnicului,  Cosmin Constantinescu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU