Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dihonie la USL Vâlcea • se reface Alianța DA?

CONTROVERSE. Situaţie incredibilă la Vâlcea, acolo unde la şedinţa de Consiliu Judeţean care va avea loc vineri, 31 august a.c., liberalii şi pesediştii se vor duela politic, în sensul că PNL-ul doreşte să zboare Costi Rădulescu din AGA APAVIL, pentru a-i face loc colegului de Alianţă, Gheorghe Păsat. Lipsa oricărei colaborări între PSD şi PNL s-a văzut clar în precedenta şedinţă CJ, când liberalul Păsat i-a strecurat preşedintelui Ion Cîlea o hârtie pe sub nas, anunţându-l că la următoarea întâlnire doreşte să fie discutată desemnarea reprezentanţilor CJ Vâlcea în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la SC Apavil SA.

 Uniunea Social Liberală riscă să devină istorie la Vâlcea, după ce liberalii au forţat mâna preşedintelui CJ, Ion Cîlea, pentru schimbarea lui Costi Rădulescu din AGA APAVIL. Deşi fragilă, USL a funcţionat la Vâlcea atât timp cât au avut un scop comun: scoaterea PDL şi a lui Traian Băsescu de la guvernare. În momentul când a început împărţeala, s-a declanşat lupta. Propunerea buclucaşă a PNL a căzut ca din cer în tabăra pesedistă care nu vede cu ochi buni pretenţiile liberalilor. Iată cum şi-a fundamentat propunerea liberalul Gheorghe Păsat, cel care doreşte să înlocuiască pe pesedist din AGA APAVIL. „În fundamentarea acestei solicitări venim cu următoarele argumente: legea prevede ca persoanele împuternicite să reprezinte CJ, respectând configuraţia politică formată după alegerile locale şi un al doilea argument este faptul că trebuie evitate situaţiile ca cele din mandatul trecut, când o parte din persoane şi-au înaintat demisia din anumite funcţii. A fost cazul lui Doru Filip, care îşi dăduse demisia din AGA la societatea RAJDP, dar nu exista o hotărâre a CJ prin care să fie consemnată această decizie şi a apărut la un moment dat acea discuţie privind compatibilitatea dânsului. Pentru a evita astfel de situaţii este bine să facem o trecere în revistă privind reprezentarea CJ în societăţile comerciale şi regiile din subordine”.

 „Mareşalul” Buican are sarcină grea

 Încă de când au ajuns la guvernare, liberalii vâlceni, reprezentaţi de Cristian Buican, le-au dat mari bătăi de cap pesediştilor lui Ion Cîlea atunci când s-a pus problema negocierii vreunui post sau demnitate. Pesediştii consideră că din nou liberalii îi forţează mâna lui Ion Cîlea, prin introducerea unei propuneri care nu este discutată mai întâi în cadrul Alianţei. „Este foarte clar că în acest moment protocolul USL la Vâlcea s-a rupt. Atât timp cât noi am candidat toţi sub sigla USL, să vii acum cu propuneri doar din partea PNL este clar că s-a încălcat protocolul. Mie îmi pare rău că liberalii nu înţeleg că trebuie să funcţionăm ca o echipă şi vin cu chestii din acestea, pe la spate. O să facem tot posibilul să scoatem de pe ordinea de zi acest punct. Dacă nu înţeleg, treaba lor. Am mari speranţe în întâlnirea dintre Buican şi Cîlea de mâine (joi, 30 august a.c. – n.r.). Dacă nu, poate vor să refacă Alianţa DA la Vâlcea, pentru că singurii cu care se pot uni sunt pedeliştii din Consiliul Judeţean. Oricum, domnul preşedinte Cîlea este decis să bată cu pumnul în masă. Mi se pare o mare îndrăzneală din partea PNL.” – ne-a declarat un consilier judeţean PSD, sub protecţia anonimatului.

De cealaltă parte, liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, zâmbeşte relaxat şi consideră că în acest moment nu există niciun nor deasupra USL-ului vâlcean. „Nu văd care este problema. Chiar nu există. Propunerea noastră este fezabilă, în sensul în care au trecut patru ani şi trebuie schimbate toate AGA, la toate instituţiile. Peste tot vom proceda la fel, chiar dacă trebuie să schimbăm membrii PSD sau PNL. Nu consider că am încălcat în vreun fel protocolul USL, iar această problemă o voi discuta şi cu preşedintele PSD, Ion Cîlea. Eu ţin la unitatea Alianţei şi sunt convins că vom ajunge la un numitor comun” – susţine deputatul PNL, Cristian Buican.

MAGDA POPESCU