Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Eugen Neaţă, membru al delegaţiei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, în vizită la Madrid

În zilele de 18 și 19 aprilie 2018, s-a desfășurat vizita la Madrid a unei delegații a Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Din delegația condusă de președintele comisiei, domnul deputat Adrian Solomon (PSD), au mai făcut parte domnul deputat Silviu Vexler (Minorități), vicepreședinte, doamna deputat Csep Eva Andrea (UDMR), secretar, doamna deputat Mara Daniela Calista (PNL) și domnul deputat Eugen Neață (PSD), membri ai comisiei.

Acțiunea a avut loc la solicitarea comisiei, având în vedere dimensiunea comunității românești din Spania, a doua cea mai mare de peste hotare, scopul vizitei constând în preluarea de bune practici din experienţa autorităților spaniole pe segmentul politicilor de securitate socială și al ocupării forței de muncă.

Programul a cuprins o întrevedere cu domnul Alberto Montero Soler și cu doamna Josefa González Bayo, președintele și, respectiv, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și securitate socială a Congresului Deputaților spaniol, precum și convorbiri cu reprezentați ai Ministerului Muncii și Securității Sociale și ai Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă.

Totodată, delegația parlamentară română a avut o întâlnire cu E.S. doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, pe parcursul căreia au fost aduse în prim plan atât relațiile politice româno-spaniole, care din 2013 au fost ridicate la nivel de parteneriat strategic, cooperarea economică, ultimele evoluții de pe scena politică spaniolă, cât și aspecte privind comunitatea de români din Spania, temă prioritară pe agenda dialogului bilateral. Referitor la acest din urmă subiect, s-a arătat că aceasta numără aprox. 1,1 milioane de persoane, care sunt bine integrate în mediul spaniol și apreciate de către autorități și opinia publică, reprezentând, de altfel, cea mai numeroasă comunitate de străini din această țară.

În ceea ce privește agenda consultărilor cu oficialii spanioli, aceasta s-a axat, în principal, pe teme precum sistemul spaniol al asigurărilor sociale de stat (cu accent pe organizarea și sustenabilitatea sistemului de pensii) și legislația în domeniul muncii și ocupării forței de muncă. Pe parcursul întrevederilor au fost abordate, la solicitarea părții române, aspecte punctuale privind reglementarea salariului minim, programe pentru susținerea familiei și a natalității, egalitatea de șanse, integrarea persoanelor cu dizabilități și prevenirea abandonului școlar. Un subiect aparte al întâlnirii de la Congresul Deputaților l-a constituit preluarea Președinției Consiliului UE de către România, în prima jumătate a anului 2019, sens în care discuțiile au relevat importanța abordării, în cadrul Semestrului European, a unei integrări sociale cât mai aprofundate și consolidarea, astfel, a pilonului european al drepturilor sociale.

În vederea continuării dialogului parlamentar demarat la Madrid, domnul deputat Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, a adresat omologului domniei sale, domnul Alberto Montero Soler, invitația de a efectua o vizită la București, la o dată reciproc convenabilă, propunere agreată de demnitarul spaniol.