Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Daniela Oteșanu susține dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore

Deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteșanu este, alături de alți colegi parlamentari, inițiatoare a Proiectului de Lege privind măsurile necesare pentru realizarea de operaţiuni pentru exploatarea energiei eoliene offshore.

Comisia Europeană a elaborat Pactul Ecologic European care urmărește stimularea utilizării eficiente a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată, refacerea biodiversității și reducerea poluării, toate acestea pentru ca în 2050 UE să devină neutră din punct de vedere al impactului asupra climei.

Pentru atingerea acestui obiectiv, asumat și de România, va fi vitală intensificarea folosirii de energie din surse regenerabile, ceea ce va duce la protejarea mediului și reducerea dependenței noastre energetice.

Energia eoliană va juca un rol important, vântul fiind o sursă de energie curată, liberă și abundentă, folosită pe scară tot mai largă pentru a generea energie electrică.

Turbinele eoliene au ajuns la maturitate comercială și sunt proiectate la puteri tot mai mari, mărind capacitatea în captarea energiei cinetice creată de fluxurile de aer și randamentul generatoarelor ce produc energie electrică pentru un număr tot mai mare de consumatori.

Beneficiile ecologice ale energiei eoliene offshore ca sursă curată de electricitate, fără emisii de gaze cu efect de seră sau poluare locală a aerului și beneficiile în ceea ce priveștesecuritatea aprovizionării cu energie sunt larg recunoscute.

Comisia estimează că este necesar să se producă între 240 și 450 GW de energie eoliană offshore până în 2050 pentru a menține creșterea temperaturii sub 1,5 grade Celsius și a atinge țintele stabilite prin Pact, față de 22 GW de energie eoliană offshore cât se produce acum în apele europene.

Pentru toate acestea, România trebuie să asigure cadrul legal pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore, punând astfel în valoare potențialul Mării Negre.

De aceea acest proiect legilativ propune ca România să realizeze cu prioritate:

1. Investiții într-o infrastructură cu emisii de carbon zero și soluții inovatoare, care reprezintă cea mai bună cale și mai eficientă cale de redreare economică la nivel național, pregătind în același timp motivele pentru un sistem energetic sigur și durabil

2. În special, va trebui să acționăm în domenii în care statele membre ale UE au înregistrat succes și în care pot merge mai departe: integrare inteligentă, energie eoliană offshore, stocare de energie, decarbonizarea gazelor și cărbunelui, hidrogen, eficiență energetică, în renovarea clădirilor, în participarea activă a cetățenilor și a comunităților, în efortul necesar pentru ca pachetele de criză să fie corecte și inclusive.

Investițiile verzi vor fi un motor-cheie al recuperării, nu un obstacol în calea acesteia și, totodată, în accelerarea tranziției ecologice pentru relansarea economiei.