Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DENUNŢĂTORUL lui Frâncu, nr. 3 în partidul Monicăi Macovei

Şerban Marinescu este unul dintre cei doi arhitecţi care l-au denunţat pe fostul primar Emilian FRâncu la DNA. Povestea se ştie, Frâncu a cerut 10 % din valoarea unui proiect de arhitectură pentru amenajarea centrului Râmnicului, proiect, care, de altfel, în acest moment se află în derulare. Un flagrant făcut pe jumătate, la postul de televiziune Vâlcea 1, discuţii ambientale între Frâncu şi arhitectul bucureştean Şerban Marinescu, la hotelul IBIS și mită de 20.000 de euro, acestea sunt „ingredientele” dosarului întocmit de procurorii DNA împotriva lui Frâncu. În primă instanţă, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, la 4 ani de închisoare cu suspendare şi, după o perioadă de arest preventiv de 5 luni, Frâncu s-a întors în fruntea Primăriei Râmnicului. Ulterior, Emilian Frâncu a afost condamnat definitiv la 4 ani de detenţie, pedeapsă pe care o ispăşeşte în prezent.
Noutatea rezidă din faptul că denunţătorul fostului primar, arhitectul Şerban Marinescu, s-a implicat, de curând, în politică, el fiind unul dintre adepţii Monicăi Macovei. De fapt, Marinescu, ocupă un onorant loc 3 în ierarhia M10. Iată cum este descris Şerban Marinescu, pe pagina oficială a partidului condus de Monica Macovei: „Născut în 1979, în București, urmează Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu pe care o absolvă în 2003. În prezent este asistent universitar și doctorand al aceleiași universități.
Practică arhitectura în cadrul unui birou de proiectare, dar și independent. În urma câștigării unui concurs internațional pentru amenajarea spațiului public central al municipiului Râmnicu Vâlcea, îl denunță la DNA pe primarul de la acea vreme al orașului pentru cerere de mită. În prezent primarul execută o pedeapsă de 4 ani cu executare.
Tată a doi copii (Filip, 3 ani și jumătate și Iana, 1 an) crede ca a ajuns în punctul în care trebuie să se implice pentru a transforma România în țara în care copiii săi să crească demn”.

Declaraţia lui Marinescu sau cum a primit Frâncu şpagă

Mărturia lui Șerban Marinescu în dosarul lui Frâncu a fost una revelatoare şi care a condus la condamnarea fostului edil. În faţa magistraţilor, Marinescu a povestit cum i s-a cerut mită şi cum a dat pentru a-şi putea încasa banii. La depunerea jurământului, Şerban Marinescu a jurat pe onoare și pe conștiință, el fiind ateu, intrând, apoi, energic în subiect. S-a arătat mai aprig decât primul denunțător, încă de la începutul depoziției. Marinescu s-a prezentat în faţa magistraţilor în pantaloni bermude, non-conformist, stăpân pe sine și hotărât. Arhitectul a precizat că el este cel care a făcut denunţul la DNA împotriva lui Frâncu.
” Îmi mențin declarațiile de la urmărirea penală. ( ) Negociind, am ajuns la suma de 200 de mii de euro. Frâncu a zis că e prea mult, că se gândise la 150, dar ca o să facă în așa fel încât să fie toată lumea mulțumită. Apoi, în ziua în care am predat proiectul, mi-a făcut cunoștință cu un om, un prieten de-al său, Eugen Scarlat. El mi-a zis să am încredere totală în individ. Scarlat m-a întrebat cum putem face ca executarea proiectului conceput de noi să fie câștigată, prin licitație, de o firmă agreată de domnul primar. Eu am zis că am predat deja proiectul, iar el a înțeles că atunci nu se mai poate face nimic. Acesta a fost momentul în care am bănuit că ar exista elemente de corupție. Frâncu insista să ne vedem, a sunat de mai multe ori, de și noi nu mai aveam ce face, predasem proiectul, trebuia doar să primim banii pentru munca noastră. Eu am fost primul la DNA și eu am făcut denunțul, iar la întâlnirea cu Aura Constantinov tot eu am fost. Nu eram dispuși să plătim 90 de mii pentru a primi plata serviciilor prestate. Arhitecții nu plătesc mită. Totuși, Frâncu nu mi-a pretins direct o sumă de bani. Am fost la DNA, pentru a denunța presupuse fapte de corupție. Am fost, pe 25 dimineața, la Vâlcea și l-am sunat pe Frâncu. A zis să mergem la Aura. Și m-am dus. I-am dat geanta, i-am zis că sunt niște bani pentru primar și Aura a zis că nu vrea să știe ce e acolo, dar am insistat, pentru că era o importantă sumă de bani. Anticipat, am vorbit (la telefon – n.r.) și cu Aura, să-i spunem că venim și să ne aștepte. Și ne-a așteptat. Era reticentă, a zis că nu știe nimic despre conținutul gentuței, dar când a auzit că e vorba de bani, nu a zis nici să îi iau, nici să îi las. Știa că banii sunt pentru primar. Nu mi s-a părut surprinsă, când i-am zis că sunt bani în geantă. Apoi, am discutat cu Aura despre promovarea proiectului”.

Discuţia de la IBIS

„La discuția de la restaurantul IBIS, am vorbit cu Frâncu pentru prima dată despre promovarea proiectului, referitor la 50 de mii de lei, să îi plătim pentru promovare. Și pentru sponsorizare a făcut la fel. Mi s-a adus la cunoștință că suma va fi folosită pentru sponsorizare, apoi mi s-a indicat persoana pe care urma să o contactez pentru întocmirea contractului „Avram (funcționar la Primărie, responsabil cu sponsorizarea acțiunilor instituției n.r.). Nu am avut obiecții, pentru că dacă am văzut că mi se cer bani, nu mai conta sub ce formă mi se cer. Știam că ultima tranșă a sumei de bani pe care urma să o primesc, va intra după ce plăteam cei 40 de mii pentru sponsorizare. (…) A fost o comisie, pe 4 martie, din partea primăriei și Frâncu nu făcea parte din ea. Am întrebat juriștii și mi s-a spus că se pot găsi mijloace administrative prin care să nu se plătească. Am bănuit că o să mă condiționeze la plată, când Frâncu mi-a zis, în discuția telefonică, că stă în față cu ordinele de plată și nu știe ce să facă cu ele”, a susţinut Marinescu în faţa magistraţilor .