Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cristian Buican a boicotat şedinţa ADI APA, dar a fost învins de Ion Cîlea

POLEMICĂ. Peneliştii se joacă pur şi simplu cu fonduri de sute de milioane de euro, pe care judeţul Vâlcea le poate pierde din cauza unor răfuieli politice. Primarii PNL au fost „sfătuiţi” de preşedintele Cristian Buican să nu participe la o şedinţă importantă a ADI APA Vâlcea, şedinţă la care s-a aprobat bugetul şi s-au primit noi membri. Totuşi pentru a primi noi membri în ADI APA, Ion Cîlea – preşedintele acestei asociaţii, a fost nevoit să schimbe statutul şi să adopte hotărârea cu o prezenţă de ¾, lucru care i-a scos din minţi pe mai marii penelişti şi care i-a făcut să afirme ulterior că vor contesta decizia în instanţă.

În ultimul timp, şedinţele ADI APA Vâlcea au fost transformate în adevărate câmpuri de luptă pentru războaiele politice dintre pesedişti şi liberali. Lupta pentru supremaţie devine din ce în ce mai mizerabilă, iar singurii care au de pierdut sunt vâlcenii. La 10 zile după prima tentativă de primire a 17 noi membri în ADI APA Vâlcea, preşedintele acestei structuri, pesedistul Ion Cîlea, a convocat o altă şedinţă. Numai că, şi acum, ca şi data trecută, nu s-a întrunit cvorumul, deoarece statutul asociaţiei menţionează că pentru primirea de noi membri este nevoie de o prezenţă de 100%. Dacă la şedinţa precedentă au lipsit trei primari, acum nu şi-au făcut apariţia 11 edili, toţi liberali şi toţi din acelaşi motiv: comandă de la partid.

Buican, ameninţările şi jocurile murdare  

Văzând că pierde teren în faţa adversarului de la PSD, liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, a încercat să joace o carte periculoasă, care nu numai că periclitează alianţa USL la Vâlcea, ci şi fondurile europene, în valoare de 122 milioane de euro, pe care judeţul Vâlcea trebuie să le primească. Buican le-a ordonat primarilor liberali ce fac parte din asociaţie să nu se prezinte la şedinţă, ameninţându-i că, în caz contrar, îi va exclude din partid. Ameninţările la adresa primarilor săi au devenit, se pare, o practică pentru Cristian Buican, care a încercat, de curând, prin astfel de metode să „lovească” şi în mass-media.

Revenind însă la şedinţa ADI APA, din cei 20 de primari PNL membri ai asociaţiei au lipsit 11, printre aceştia numărându-se edilii din localităţile: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Govora, Brezoi, Dăeşti, Lăpuşata, Milcoiu, Stăneşti, Şuşani, Vaideeni şi Voineasa.

Preşedintele CJ Vâlcea şi al ADI APA, Ion Cîlea, a susţinut că toţi primarii au fost sunaţi de cel puţin trei ori pentru a nu lipsi de la această şedinţă importantă, însă cel care a pus beţe-n roate a fost chiar colegul său de alianţă, Cristian Buican. „Am rămas uimit de faptul că atunci când am întrebat nişte primari dacă vin la această şedinţă, mi-au spus că domnul Buican i-a ameninţat că-i dă afară din partid. Nu înţeleg de ce unii se opun binelui judeţului. Am şi un exemplu concret. Chiar primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, care, iniţial, mie personal, mi-a confirmat că vine, m-a anunţat ulterior că nu mai vine, pentru că i-a spus Buican că îl dă afară din partid, iar primarii de la Şuşani şi Lăpuşata nu mi-au răspuns la niciunul dintre apelurile telefonice. Este bătaie de joc la adresa acestei asociaţii… Noi am acceptat orice, chiar şi umilinţe din partea fostei conduceri a municipiului, doar pentru a putea accesa această sumă. Raţiunea acestei asociaţii este constituită ca o condiţie de accesare a celor 122 milioane de euro şi din păcate un procent foarte mare din aceştia s-a dus la unii primari care, azi, nici măcar nu sunt prezenţi. Deja suntem în mare întârziere şi nu ne mai trebuiau nişte piedici ca să nu aprobăm programul de alimentare cu apă şi canalizare” – a declarat preşedintele Ion Cîlea.

Liderul Buican asemuit cu „şefii mafiei”

Pe marginea boicotării adunării generale a ADI APA Vâlcea s-a discutat intens, iar primarii PSD au fost cei mai vehemenţi. Ei s-au arătat indignaţi de atitudinea liberalilor, considerând că sunt sabotaţi şi trădaţi chiar de colegii din alianţă. Primarul comunei Cernişoara, Mihai Ionescu, a fost cel mai nervos dintre toţi, el jignindu-l pe liderul PNL, căruia îi aruncă în spate întreaga responsabilitate asupra acestui scandal. Mai mult decât atât, edilul din Cernişoara a cerut scoaterea din asociaţie a primarilor liberali care au lipsit de la şedinţă. „Această acţiune este premeditată şi cu asemenea oameni nu se poate face nimic pentru comunitate. Ăştia sunt şefii mafiei şi nu poţi face nimic cu ei. Data trecută au lipsit 3 oameni, iar acum lipsesc 11 şi toţi pentru că au primit ordin de la şeful lor. Nu au demnitate de oameni, domne’, şi nu au ce căuta în rândul nostru. Să îi dăm afară, domne’! Nu se poate aşa ceva! Buican ăsta nu e preşedinte. Dacă preşedintele meu de la partid mi-ar face aşa, nici nu l-aş mai băga în seamă. E un nimeni în lume omul ăsta! Cum poate să intervină el în aşa ceva, în treburile administraţiei. Păi să mă ţină el să nu intru în asociaţie şi să cheltui banii din bugetul local. Sunt nesimţiţi, domne’, liberalii ăştia!” – a spus primarul comunei Cernişoara, Mihai Ionescu.

Şi primarul de la Scundu, Dumitru Blejan, s-a arătat indignat şi a cerut să se înfiinţeze o altă asociaţie din care să facă parte doar edilii ce vor să facă administraţie şi care lasă deoparte jocurile politice. „Avem toţi dreptul acesta de a intra în ADI APA. Cum anumiţi primari PNL beneficiază facilităţile asociaţiei, noi de ce nu am putea!? Păi atunci haideţi să facem o altă asociaţie, pentru cei care deranjează acum. Ce atâta rivalitate domne’! Că e Buican, că e Ion Cîlea nu trebuie să conteze. În loc să facem un lucru constructiv şi să ajutăm comunitatea noastră, noi ne punem singuri beţe-n roate. Îmi este mie ruşine să îi privesc în ochi pe toţi liberalii care au făcut gestul acesta” – a declarat primarul de la Scundu, Dumitru Blejan.

„Să lăsăm la o parte politicul” – cere primarul de la Fârtăţeşti

Un discurs de bun-simţ l-a avut primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, care are un sistem de apă şi canalizare extrem de mare şi de performant. El a declarat că face eforturi susţinute, atât el, cât şi colegii săi din primărie, pentru a întreţine sistemul şi că aici nu se pune problema de politică, ci de administraţie. „Sunt aici primari care au dat drumul la apă în 2004, odată cu mine. La început am fost sceptic în privinţa sistemului centralizat. Dar sistemul meu de apă care, iniţial, avea 42 de kilometri, acum are 62 de kilometri, a fost extins prin consiliul local al comunei Fârtăţeşti şi am un singur om angajat aici. Birocraţii mei din primărie bagă apă noaptea pentru ca locuitorii comunei să aibă apă. Vreau să vă spun că Ion Cîlea vrea binele judeţului. Dacă nu sunt inclus în asociaţie, mă mut la Dolj sau în altă parte. Mai vreau să spun că, şi alţi primari se confruntă cu aceeaşi problemă. Să lăsăm la o parte politicul şi ambiţiile că este păcat ca oamenii să aibă de suferit din cauza acestor ambiţii politice. Sunt primari de toate culorile, nu s-a ţinut cont de treaba asta. Dânşii stopează această intrare în ADI. Purtăm pe drum oamenii de două şedinţe şi nu putem primi noi membri” – a conchis primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu.

Ion Cîlea a obţinut modificarea statutului

Ion Cîlea nu a rămas pasiv şi le-a răspuns liberalilor pe măsură, propunând modificarea statutului ADI APA Vâlcea în sensul în care primirea de membri să se voteze cu o prezenţă de ¾ şi nu cu o prezenţă de 100%. Propunerea a fost votată în unanimitate de cei 36 de membri prezenţi la şedinţă, din totalul de 47, iar 9 dintre edilii liberali, care au fost prezenţi la şedinţă, au votat în favoarea preşedintelui Cîlea. „Din păcate din 47 de primari avem prezenţi numai 36. Vreau să vă spun că această prezenţă reprezintă ¾ din numărul de 47. Deci, adunarea noastră este statutară, are cvorum. De la PSD au venit 18 primari, un primar independent, cinci primari PDL, unul UNPR, unul PC, iar la PNL, numai 9 din 20, 11 fiind absenţi. Vreau să vă informez că mulţi primari mi-au spus, mie personal, că nu vin pentru că au fost ameninţaţi de Buican să nu vină la această şedinţă. Iată cine încurcă şi cine creează probleme realizării programului de alimentare cu apă şi canalizare. De aceea, vă cer să modificăm statutul” – a spus preşedintele Cîlea.

Aşadar, statutul a fost modificat, iar de acum înainte hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei APA se iau cu trei pătrimi din numărul asociaţiilor şi cu majoritatea voturilor asociaţilor prezenţi. Numai aşa, s-a putut lua decizia de intrare a încă 17 localităţi în această entitate, aici fiind vorba de localităţile: Amărăşti, Bărbăteşti, Budeşti, Câineni, Cernişoara, Drăgoeşti, Făureşti, Fârtăţeşti, Galicea, Olanu, Pesceana, Racoviţa, Runcu, Scundu, Titeşti, Tomşani şi Voiceşti.

CLAUDIA STANCIU