Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce Măciuca mea!

OMAGIU. De curând, comuna Măciuca a devenit „un centru important” socio-economic-cultural şi politic care nu poate lipsi de pe harta vizitelor ministeriale. Mai mult, la Conferinţa judeţeană a  pesediştilor vâlceni de sâmbăta trecută, vicepremierul Liviu Dragnea a promis că va vizita, cu siguranţă, Măciuca. Şi asta, pentru că, printre participanţii la eveniment s-a aflat şi profesoara Maria Stoian care a distrat sala cu laudele pentru Măciuca ei natală. Discursul profesoarei pesediste, care şi-a omagiat comuna natală de la prezidiul congresului PSD, l-a impresionat pe vicepremier, care a promis că data viitoare, lungindu-şi programul, nu va rata vizita în comuna Măciuca. „Doamna profesoară, vreau să vă spun că am luat în serios propunerea dvs., cu prima ocazie când mă voi întoarce în Vâlcea, vin să văd şi eu Măciuca dumneavoastră. ” – a promis Liviu Dragnea de la prezidiu.

La congresul pesediştilor de sâmbăta trecută, unul dintre discursurile care a provocat cele mai multe aplauze, dar şi hohote de râs, a fost cel al profesoarei Maria Stoian, din Măciuca. Aceasta, îndrăgostită de comuna natală, a ţinut să-şi împărtăşească gândurile împreună cu delegaţii la convenţia PSD, lăudându-şi comuna mai ceva decât pe vremea Împuşcatului.

„Bine ne-am întâlnit astăzi ca să aflăm despre realizările pe care le face organizaţia PSD din judeţul Vâlcea, organizaţie din care facem parte şi noi cei de la Măciuca. Am ascultat materialele prezentate, bogate cu proiecte spre realizare, cu proiecte în perspectivă, mă bucur şi îl sărut pe domnul ministru Dragnea că va face drumul Mădulari-Şuşani, localitatea copilăriei mele, care va lega judeţul Vâlcea, judeţ cu munte, cu Oltul şi cu câmpia judeţului Olt. Suntem o regiune extraordinar de bine plasată, regiunea Sud-Vest, avem apă, Oltul, avem Jiul, avem Dunărea, avem munţi, avem tot ceea ce ne trebuie. Avem un colţ de rai.

Apreciez activitatea PSD prin domnul preşedinte, dr. ing. Ion Cîlea, pe care îl cunosc de prin 1970, un om pus pe muncă, un om despre care unii scriu în ziare de rău că îl văd pe întuneric prin sate, prin oraşe. Eu m-am bucurat când am văzut că pleacă până în zori la audienţe, să rezolve problemele oamenilor. Este un om extraordinar, care pune atâta suflet, mă mir de unde are atâta putere.

Măciuca s-a bucurat de sprijinul domniei sale. A creat Agromecul, SMT-ul, a creat tot felul de facilităţi pentru ca măciucenii şi cei din împrejurimi să aibă locuri de muncă. Pentru că doamna ministru Ecaterina Andronescu a vorbit despre fondatorul şi întemeietorul învăţământului românesc Petrache Poenaru, care e de la noi un pic mai la vale, să ştiţi că în Măciuca îl avem pe Dimitrie Drăghicescu, primul ambasador al României în Statele Unite ale Mexicului în anii 1935 – 1937, prieten bun, adevărat, al lui Nicolae Titulescu.

Vă mai amintesc pe Enăcescu Efrem, care a fost Mitropolitul Basarabiei în cei mai grei ani ai României 1939 – 1945. Avem o comună atestată din 1531, o comună care are monografie, are liceu tehnologic, o carte scrisă despre 2 secole de învăţământ măciucean. Aş avea foarte multe să vă spun, însă îi spun domnului Cîlea felicitări pentru că le merită! Multă sănătate şi succes!”

Şi senatorul Niţu iubeşte Măciuca

Patriotismul local este exprimat într-o formă plăcută şi de senatorul PNL, Dan Niţu. Dacă mai putem la socoteală şi iubirea senatorului Niţu pentru localitatea natală, pe care nu pregetă să o ridice în slăvi, putem realiza că oamenii din Măciuca sunt cu adevărat mândri că sunt măciuceni. Mai mult, echipa de fotbal, pe care senatorul o păstoreşte, se numeşte Damila Măciuca şi are toate şansele să ajungă în Divizia A. Antrenată de Claudiu Niculescu, Damila de la Măciuca are un parcurs impresionant, în eşalonul doi al fotbalului românesc, iar cât mai curând avem toate şansele să o vedem pe Damila Măciuca în prima divizie a fotbalului românesc. Atunci să te ţii promovare pentru Măciuca. După ce îşi vor reveni din uluială, granzii din fotbal vor merge la Măciuca pentru a juca marile derby-uri, Steaua – Damila Măciuca ori Dinamo – Damila Măciuca sau de ce nu Rapid – Damila Măciuca. Întrebarea firească „Unde-o fi Măciuca pe hartă?” – îşi va găsi repede răspunsul când vor afla că, de fapt, nu vor juca la Măciuca, ci mai degrabă, pe stadionul CSM-ului.

RADU DUMITRESCU