Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii sparg USL din Consiliul Judeţean pentru Gică Păsat

DISPUTĂ. Circ ieftin la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea de marţi, 9 aprilie 2013. Liberalii s-au dat, din nou, în stambă şi au creat un scandal, doar pentru a-şi satisface propriul orgoliu, fiind la un pas de a împiedica aprobarea bugetului judeţului. În dorinţa lor de a-l promova pe Gheorghe Păsat în mult râvnita funcţie de membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) la Apavil, consilierii judeţeni PNL au făcut pact cu PDL, încercând să forţeze nota şi să obţină ceea ce şi-au propus. Cei doi „circari”, care au urlat cât i-au ţinut plămânii, au fost Victor Popescu şi Victor Stănculescu, demonstrând că „foamea” de funcţii şi putere printre lupii liberali este mai mare decât bunul-simţ.   

Discuţiile au fost dure la şedinţa CJ Vâlcea, de multe ori consilierii judeţeni PNL întrecând măsura şi sărind la „jugulara” preşedintelui Ion Cîlea. Scopul lor a fost acela de a crea un scandal, pentru că cererea de a introduce pe ordinea de zi, la o şedinţă extraordinară, un proiect de hotărâre pentru mandatarea lui Gheorghe Păsat în AGA la Apavil nu era legală, nefiind un caz excepţional. Acest lucru a încercat să-l explice şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, însă în zadar, pentru că liberalii au ţinut-o pe-a lor până la final, fiind pe punctul de a împiedica aprobarea bugetului judeţului. „Având în vedere că un grup de 10 consilieri judeţeni a depus o iniţiativă de suplimentare a ordinei de zi, putem discuta pe margine Legii 215, unde la articolul 43, aliniatul 1, este stipulat cum se suplimentează ordinea de zi fără probleme. Putem face acest lucru şi acum, dacă propunerea iniţiată de noi întruneşte majoritate simplă, însemnând 17 voturi. Chiar dacă suntem în judeţul Vâlcea, eu cer să respectăm Legea 215 şi să supunem la vot iniţiativa consilierilor judeţeni” – a spus consilierul judeţean PNL, Victor Popescu.

În replică, Ion Cîlea a spus că nu va propune spre aprobare un punct ilegal: „Nu supunem la vot nimic pentru că eu nu supun la vot o iniţiativă nelegală. Puteţi să vă adresaţi în instanţă dacă vreţi. Repet, eu nu pot să supun la vot public o iniţiativă ilegală, care încalcă prevederile atâtor acte normative. Eu cred că ne pierdem timpul şi avem lucruri importante de discutat despre bugetul judeţului. Selectarea pentru Consiliul de Administraţie la Apavil s-a făcut în aşa fel încât toţi candidaţii propuşi de noi să nu fie selectaţi”.

Secretarul judeţului

Mai mult decât atât, şi secretarul judeţului Constantin Dirinea a încercat să le spună aleşilor judeţeni PNL că propunerea lor nu este o urgenţă şi ca atare nu poate fi dezbătută în cadrul unei şedinţe extraordinare. Din punctul său de vedere, Gheorghe Păsat nu trebuie să primească mandat ca reprezentant al judeţului în AGA Apavil până nu sunt nominalizaţi şi ceilalţi reprezentanţi ai judeţului. „Poate fi introdusă iniţiativa pe ordinea de zi numai dacă este vorba de o problemă urgentă, care nu suferă amânare. În legătură cu obiectul solicitării, deocamdată nu putem să-i dăm un mandat domnului consilier Păsat după părerea mea, pentru că trebuie să nominalizăm şi acei reprezentanţi ai judeţului pe care dvs. CJ îi propuneţi în AGA la Apavil. În acest sens, sunt prevederile Ordonanţei 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, potrivit căreia autoritatea tutelară propune candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al societăţilor comerciale aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean. Aşadar, mandatul nu poate fi dat în alb, până nu se desemnează candidaţii” – a susţinut Dirinea.

Obraznicul Victor Stănculescu

Ca la fiecare şedinţă a CJ Vâlcea, cel mai guraliv consilier a fost liberalul avocat Victor Stănculescu, care, ca de obicei, nu s-a putut abţine să nu jignească pe cineva. De data aceasta, i-a căzut „pradă” preşedintele Ion Cîlea, pe care l-a făcut „agricultor”. Mai mult, Stănculescu l-a acuzat pe şeful judeţului că îşi vede doar propriul interes. În rândurile de mai jos vom reproduce dialogul dintre cei doi, pentru ca cititorii noştri să aibă o mai bună viziune asupra modului în care treburile judeţului sunt tratate în Consiliul Judeţean:

– Victor Stănculescu: „Văd că tot vorbiţi de legalitate. Se pare că legalitatea pentru dvs. este doar atunci când aveţi un interes. Vă spun eu că şi cu bugetul ne aflăm în ilegalitate, pentru că suntem singurul judeţ din Oltenia care aprobă acest buget peste termenul de 45 de zile cum prevede legislaţia în vigoare. Bugetul naţional a fost publicat în data de 22 februarie 2013, iar 45 de zile s-au împlinit duminică 7 aprilie 2013. Cu privire la cazuri excepţionale şi catastrofe de care vorbeaţi, pentru a putea introduce iniţiativa noastră pe ordinea de zi, vă pot spune că s-ar putea să fiţi părtaşul pierderii celor 120 de milioane de euro pe care Apavil, prin proiecte, trebuie să le implementeze, tocmai pentru a vă satisface interesul sau orgoliul personal de a promova anumite persoane în CA. Nu aveţi acest drept să influenţaţi ce dosare să fie analizate de BDO”.

– Ion Cîlea: „Toţi cei propuşi de CJ au fost respinşi şi nu este corect. Despre acest lucru vorbeam. Cât despre ceea ce spuneţi că ne aflăm în ilegalitate cu bugetul, vă spun că vă înşelaţi, pentru că ne aflăm chiar la termen, chiar dacă este la limită. Vorbiţi doar să vă aflaţi în treabă. Nu mă puteţi obliga nicicum, chiar dacă faceţi scandal, să introduc pe ordinea de zi un proiect ilegal. Dvs. vorbiţi numai despre lucruri în afara legii şi îmi pare rău că mai sunteţi şi avocat.”

– Victor Stănculescu: Şi mie că sunteţi preşedintele CJ!

– Ion Cîlea: Ar trebui să aveţi un pic respect faţă de vârstă, de experienţă şi de pregătirea mea profesională! Nu cred că ne potrivim ca pregătire şi ar trebui să aveţi respect.

Victor Stănculescu: Eu nu sunt agricultor!

CLAUDIA STANCIU