Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 25 mai 2017

Vâlceanul Gheorghe Mihăilescu, în cărți pentru șefia ROMSILVA • Managerii de spital pot fi, din nou, membri de partid • Românilor nu le pasă de conflictul de interese!

Informaţii certe de ultimă oră arată că în cărţi pentru preluare şefiei Romsilva sunt doi directorii de direcţii silvice din ţară, dintre care unul este şeful DS Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu. Acesta este şi consilier judeţean PSD şi unul dintre oamenii de bază ai preşedintelui PSD, Constantin Rădulescu.

Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva este condusă acum de către directorul general Ciprian Pahonţu, care, în baza OUG nr.109/2011, a fost pus anul trecut pe aceasta funcţie de către fostul ministru technocrat al Mediului, Cristiana Palmer Pasca.

Însă, actuala conducerea a Ministerului Apelor şi Pădurilor, mai exact ministrul Adriana Petcu şi secretarul de stat pentru păduri Istrate Stetco, vor să-l schimbe pe Pahonţu. În cărţi pentru preluare şefiei Romsilva sunt doi directorii de direcţii silvice din ţară, dintre care unul este seful DS Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu. Deocamdată, nu s-a luat o decizie clară în acest sens, dar schimbarea lui Pahonţu este dorită şi pusă pe tapet şi de către cei doi consilieri ai ministrului Adriana Petcu, pensionaţi anul trecut de la Romsilva, Gheorghe Mohanu şi controversatul Ion Machedon.

Grupul parlamentar al PSD a votat, în cadrul şedinţei de vot final din data de 23 mai a Camerei Deputaţilor, pentru adoptarea proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

”Noua lege are ca scop eficientizarea activității comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, crearea cu celeritate a cadrului legal pentru încheierea contractelor de management ale managerilor generali, precum și eficientizarea serviciilor de asistență medicală. Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente, în urma votului favorabil dat de deputaţii social-democraţi”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului PSD din Camera Deputaților.

”Ordonanța 79, emisă de Guvernul Cioloș, pleca de la o premisă greșită, luând dreptul managerului de spital de a fi membru al unui partid politic, drept consfințit de Constituția României. Am reparat această greșeală, menținând interdicția ca managerul de spital să nu ocupe funcție de conducere în structura partidelor politice. Totodată, am reparat o altă greșeală a Ordonanței 79, punând în acord Legea 95/2006 cu prevederile Legii 1/2011, legate de învățământul superior medical. Mulțumesc tuturor participanților la numeroasele dezbateri ce au avut loc în cadrul comisiei de specialitate din Parlament: organizații ale pacienților, ONG-uri, reprezentanți ai lumii medicale și academice, reprezentanți ai organismelor profesionale din domeniul medical”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, deputatul PSD, Corneliu-Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie.

La zece ani de la înființare, Agenția Națională de Integritate (ANI) și Institutul pentru Politici Publice (IPP) au dat publicității primele rezultate din cadrul inițiativei privind Identificarea timpurie și prevenirea conflictelor de interese din administrația locală din România – primul sondaj de opinie național privind percepțiile românilor asupra conflictelor de interese.

Sondajul indică o percepție publică mai degrabă critică la adresa clasei politice cu privire la situația curentă, corupția fiind principala problemă cu care se confruntă țara noastră (72%), în timp ce disponibilitatea de a sesiza un conflict de interese rămâne relativ scăzută, în condițiile în care aproape 40% dintre respondenți spun că nu ar sesiza un conflict de interese către instituțiile abilitate, pentru că nu ar ajuta cu nimic (32%) sau le-ar crea probleme (31%). Cu toate acestea, toți participanții la discuții au insistat asupra importanței conștientizării și a educării în continuare în direcția unei corecte înțelegeri a fenomenului, respectiv a impactului pe care acesta îl poate avea în societate, mai ales atunci când implică cheltuirea banului public.

Sondajul arată că 20% dintre respondenți consideră că, în România, lucrurile merg într-o direcție bună, iar 75% consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Pentru ca lucrurile să meargă mai bine în țară, cei mai mulți dintre români consideră că ar trebui rezolvate cu prioritate următoarele probleme: corupția (72%), lipsa locurilor de muncă (64%), sărăcia (62%), nivelul redus al veniturilor (54%), furtul din banii publici (54%) și problemele din sănătate (46%).