Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 16 februarie 2017

• Decizia definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, care și-a produs efectele, demonstrează că protestele de stradă au fost controlate și manipulate • Ororile de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca au ajuns pe masa procurorilor • Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat profit anul trecut, pentru prima dată în nouă ani

• Decizia definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, care și-a produs efectele, demonstrează că protestele de stradă organizate de serviciile de informații și elemente ale unor organizații non-guvernamentale cu finanțare soroșistă la care s-au raliat președintele Klaus Iohannis și șefii marilor parchete au fost o instigare nejustificată împotriva Guvernului Grindeanu, care prin Ordonanța 13/2017 nu făcea decât să reincrimineze abuzul în serviciu, care a fost dezincriminat tacit prin inacțiunea Guvernului Cioloș.

Parchetul lui Kovesi primește lovitură după lovitură. După ce Curtea de Apel Alba Iulia a constatat dezincriminarea abuzului în serviciu, CA Cluj a decis achitarea fostului director Electrica Nord și a altor trei inculpați pe motiv că fapta nu e prevăzuta de legea penala: „S-a reținut că inculpații nu ar fi încălcat o obligație sau o îndatorire prevăzută de o lege sau OUG, ci de un act normativ inferior”

• Ororile de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca au ajuns pe masa procurorilor. Centrul de Resurse Juridice i-a denunţat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea pe angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării şi supunerea la rele tratamente a celor 97 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate aici.

Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) au făcut o vizită, în 26 ianuarie, la Măciuca, în cadrul proiectului „Clinica Juridică Mobilă”. Condiţiile de viaţă observate de experţii CRJ la data vizitei nu îndeplinesc standardele minime de calitate prevăzute de legislaţia în vigoare, persoanele cu dizabilităţi fiind cazate în încăperi lipsite de lucruri personale şi de obiecte de igienă personală, cu igrasie pe pereţi şi umezeală persistentă.

„Gradul de accesibilizare al instituţiei e defectuos, astfel că persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa şi sunt imobilizate la pat sunt cazate în camerele de la etaj, neexistând nicio rampa de acces. Aparent, rezidenţii care locuiesc la etaj nu sunt scoşi la aer şi nu au acces în curtea instituţiei“, precizează CRJ.

„Deşi practica internaţională recomandă implicarea persoanelor cu dizabilităţi în activităţi de terapie ocupaţională, care să le susţină dezvoltarea şi să le poată reduce inegalităţile în integrarea în comunitate, personalul din centrul Măciuca nu a demonstrat că deţine calificările necesare şi nici interes pentru a pune în practică astfel de activităţi. Practic, rezidenţii îşi petrec tot timpul între pereţii centrului, fără activităţi care să îi stimuleze, trăind în condiţii de sărăcie extremă“, mai arată experţii.

• Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat profit anul trecut, pentru prima dată în nouă ani, veste ce vine într-o perioadă decisivă pentru viitorul companiei, când sunt aşteptate atât vânzarea companiei, cât şi rezultatul unei investigaţii a Comisiei Europene privind ajutorul de stat acordat pentru combinat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a trecut pe profit după nouă ani în care a înregistrat pierderi continue, iar o vânzare a sa este aşteptată chiar în acest an, potrivit lui Gheorghe Piperea, şeful firmei Rominsolv, administrator judiciar al companiei. Oltchim, aflat în insolvenţă, a înregistrat în anul 2016 un profit net din activitatea curentă de 11,3 milioane de lei (2,5 milioane de euro), după ce în 2015 a fost pe pierdere de 48,4 milioane de lei. Aceasta este şi o răsturnare completă a situaţiei financiare la nouă luni când, potrivit unui raport independent al unuia dintre creditori, compania a avut pierderi de 38,5 milioane lei. 2016 este primul an în care combinatul realizează profit din activitatea curentă din 2006 până în prezent.