Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 11 mai 2017

• Biroul Politic Județean al PNL Vâlcea merge pe mâna lui Ludovic Orban pentru șefia PNL-ului, congres care se va lăsa cu siguranță cu mare scandal • Candidatul PNL pentru alegerile parțiale care vor avea loc la Bujoreni, după demisia primarului ales Gheorghe Udubae este fostul viceprimar al localității, Dragoș Cârstoiu • Scandalurile se țin lanț la Exploatarea Minieră Berbești • PSD stă pe un butoi de pulbere, iar zilele lui Liviu Dragnea în fruntea social-democraților sunt numărate • Cătălin Cherecheș se întoarce la primăria Baia Mare

Biroul Politic Județean al PNL Vâlcea merge pe mâna lui Ludovic Orban pentru șefia PNL-ului, congres care se va lăsa cu siguranță cu mare scandal. Dintre cei 35 de membri ai BPJ liberal, doar 2 s-au abținut. Este vorba despre Victor Stănculescu, care și-a arătat deja susținerea pentru Cristian Bușoi și despre președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, care, chipurile, le-a spus colegilor săi că se abține pentru a nu-i influența.

După cum îi e obiceiul, Buican joacă la două capete: dacă iese Orban, uite, domnule toată organizația de la Vâlcea te-a susținut, iar dacă iese Bușoi, să poată să-i spună că el s-a abținut de la vot. Ce să mai, șulfenie de politician.

Candidatul PNL pentru alegerile parțiale care vor avea loc la Bujoreni, după demisia primarului ales Gheorghe Udubae este fostul viceprimar al localității, Dragoș Cârstoiu. Decizia aparține Biroului Politic Județean, care a hotărât în unanimitatea susținerea lui Cârstoiu, un personaj destul de controversat în Bujoreni. De-a lungul timpului, acesta a fost implicat în mai multe scandaluri, unele dintre ele lăsate chiar și cu dosare penale.

Primul dosar penal l-a „colecționat” de pe vremea când era pădurar. Din câte am reușit să aflăm, se pare că fostul viceprimar de la Bujoreni făcea transport ilegal de masă lemnoasă, el fiind prins de polițiști în timp ce transporta lemn de cireș, iar pe acte scria că este lemn de fag.

Cel de-al doilea dosar penal pe numele lui Cârstoiu datează din 2009, atunci când penelistul a omorât o femeie cu ma șina chiar pe trecerea de pietoni. Femeia de 58 de ani traversa liniștită zebra din fața Școlii Bujoreni atunci când a fost acroșată violent de actualul viceprimar al localității. De atunci, familia femeii cere ca Dragoș Cîrstoiu să plătească pentru fapta sa, însă dosarul stagnează deocamdată în instanța de judecată, pentru că rudele victimei nu au bani să plătească o expertiză. Până atunci, liberalul Cîrstoiu circulă liber pe șioselele județene, cu o dovadă de la Poliția Rutieră Vâlcea și, culmea, a mai fost promovat și în funcții de conducere.

Scandalurile se țin lanț la Exploatarea Minieră Berbești. După ce săptămâna trecută, la Berbești s-au luat la bătaie 200 de oameni și a fost schimbată firma de pază în urma unei licitații, se pare că noua firmă nu reușește să țină lucrurile în frâu. Marți seara au avut loc noi incidente la Berbești, între firma de pază de la Exploatare și cei care sustrag cărbune din zonă. Un agent de pază a fost accidentat și a ajuns la spital, iar cel care a intrat cu mașina în paznic a fugit de la locul incidentului.

”E foarte greu să faci treabă acolo, la Berbești, în condițiile în care nu ești ajutat de beneficiar. Chiar și-au bătut joc de achiziția cu paza. Am înțeles că firma nouă lucrează cu 2 oameni pe post, adică îi bagă lunea și mai ies sâmbăta din serviciu. Își bat joc muncitorii de ei. La cea mai mică chestie, se sare la bătaie… Lucrurile sunt complicate”, ne-a declarat un martor la bătaia de marți seara.

PSD stă pe un butoi de pulbere, iar zilele lui Liviu Dragnea în fruntea social-democraților sunt numărate. Fie va fi condamnat și va face pușcărie, fie îl vor mazili pesediștii, care deja s-au săturat de dublul limbaj al liderului de la Teleorman.

Bomboana pe coliva politică a lui Dragnea a fost pusă în momentul în care Șerban Nicolae a fost înlocuit de la șefia Comisiei Juridice din Senat cu fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut lui Șerban Nicolae, initial, să se retragă din funcții, însă acesta a refuzat și a cerut votul membrilor Biroului Executiv Central al partidului. Membrii forului au votat în unanimitate pentru retargerea lui Nicolae de la Comisia Juridica a Senatului și din funcția de lider al senatorilor social-democrați. Liderul grupului parlamentar al PSD din Senat va fi Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD.

Cătălin Cherecheș se întoarce la primăria Baia Mare. Curtea de Apel Cluj a decis că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate să își exercite atribuțiile respectivei funcții. Sentința este definitivă.

Pe 27 aprilie 2016, Cătălin Cherecheș a fost arestat pentru 30 de zile, printr-o sentință a Tribunalului Cluj, pentru luare de mită în formă continuată, iar pe 5 iunie, el a fost ales din nou primar al municipiului Baia Mare, în timp ce se afla în stare de arest.

Ulterior, Cherecheș a depus jurământul de primar, apoi a fost suspendat din funcție, după care s-a aflat în arest la domiciliu și apoi sub control judiciar.

Pataliputra