Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lovitură de trăznet: ruperea iminentă și imediată a PDL

Din sursă sigură „persoana care mi-a dezvăluit cele ce urmează se află în imediata apropiere a decidenților „am aflat că separarea celor două facțiuni din PDL este doar o chestiune de zile. Elena Udrea și cei din grupul său (apropo, se pare că acesta e mult mai numeros decât cel de la alegerile recente, mărindu-se peste noapte cu un număr consistent de parlamentari) nu mai pot suporta cu brațele încrucișate picajul PDL, precum și bătutul cu pumnul în masă al președintelui Vasile Blaga, și s-au hotărât să închege o reală Alianță DA alături de Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Neamțu și Aurelian Pavelescu. Intelectualii de mare prestigiu „Cristi Preda, Teodor Baconski, Adrian Papahagi, Traian Ungureanu, Sever Voinescu ba chiar și Theodor Paleologu – au trecut cu arme și bagaje în tabăra ex-ministrului blond și arătos care a adoptat programul  reformist.

Noua alianță politică are realmente inteligența și forța de a reprezenta  o alternativă viabilă a actualei puteri care pierde teren pe zi ce trece. Cea mai mare parte din vârfurile PNL (Crin se exclude) sunt la curent cu noua și importanta modificare a scenei politice și însoțiți de o mare parte a parlamentarilor săi ar dori să participe la constituirea unei noi și puternice Alianța DA, un adevărat front național de dreapta. Cum minoritățile și UDMR-ul  trec totdeauna de partea unei virtuale majorități care le promite un cât de mic avantaj, iar conducerea UNPR-ul, de și se declară de stânga are interese în bună măsură comune cu ideologia de dreapta, și-a exprimat deja acordul de principiu pentru aderarea la noua forță politică ce se prefigurează, ne putem aștepta la o zguduire serioasă a scenei politice.

Traian Băsescu, la curent cu noile modificări și cu sabia lui Damocles a unei alte suspendări deasupra capului, a acceptat solicitarea expresă a nou născutei Alianțe de centru-dreapta de a sta deoparte. Dacă își va respecta sau nu cuvântul vom vedea, n-ar fi prima oară în niciunul din cazuri. Cum nenumăratele probleme ale guvernării (răcirea relațiilor cu FMI, îngrijorătoarea și permanenta majorare a valorii utilităților plătite de locatari, încasări prea mici la buget insuficiente pentru acoperirea recentelor creșteri de salarii și pensii, împrumuturi din ce în ce mai dificil de acordat de către băncile amenințate și ele de criză etc.) sunt tot mai greu de rezolvat iar nemulțumirile angajaților au o creștere exponențială, candidatul la Președinție al noii forțe politice din toamna anului 2014 are foarte mari șianse de reu șită depă șind la pas orice altă variantă indiferent dacă aceasta se va numi Sorin Oprescu, Crin Antonescu sau Victor Ponta.

La Râmnicu Vâlcea, cu toate că majoritatea delegaților organizației județene PDL l-au votat pe Vasile Blaga fiindcă auziseră că va câștiga oricum și de, e mai bine să fii de partea celui mai tare, întreaga filială trece cu arme și bagaje în tabăra Elenei Udrea. Ca semn de bunăvoință îi vor propune acesteia să o reactiveze pe Anuța Handolescu pentru postul de lider pe care Dorel Jurcan îl cedează cu eleganță. În rest nu vor fi mari convulsii. În interiorul USL există deja un război aprig pentru întâietate așa că filiala locală a PNL va fi printre primele care vor iniția în câteva zile o alianță trainică de centru-dreapta PNL-PD pentru a contrabalansa influența apăsătoare a președintelui Consiliului Județean. Liderii UNPR-ului local, Mircia Gutău și Eugeniu Vețeleanu nu vor să piardă nici ei trenul și aud că deja au bătut palma cu noua și puternica alianță înclinând astfel definitiv steagul victoriei în favoarea acesteia. Nu trebuie să ne speriem, lucrurile nu sunt deloc grave fiindcă majoritatea obținută de nou-apărutul vector politic în consiliul județean și cel municipal va fi destul de firavă, așa că, în sfârșit, vom avea de-a face cu un joc politic democratic care exclude autocrația. Și acest lucru nu poate fi decât în favoarea noastră, a vâlcenilor. Aferim!

N.B.: Din păcate, toate cele de mai sus nu reprezintă azi altceva decât visul unei nopți de 1 APRILIE!

• Sorin Zamfirescu