Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Om de afaceri, condamnat la ani grei de pușcărie! Avea afaceri și firme în VÂLCEA

Sentință definitivă în cazul omului de afaceri Viorel Ştiube, care a fost condamnat la 8 ani cu executare, după ce a păgubit statul român cu aproape 4 milioane de euro. El a fost condamnat pentru evaziune fiscală, în formă continuată. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Oradea, iar în septembrie 2016, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe afacerist la o pedeapsă cu executare de 8 ani. Viorel Ştiube a atacat sentinţa cu recurs la Curtea de Apel, însă magistraţii de aici au păstrat cuantumul pedepsei.

În vara anului 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Viorel Ştiube, administrator al S.C. ABC Vest Trafic SRL Oradea şi SC Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC Transport Euro SRL Budeşti, Vâlcea. În sarcina acestuia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anilor 2007 – 2008, Viorel Ştiube, în calitate de administrator al celor trei firme, a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), de peste 6.000 tone, pe care le-a comercializat pe teritoriul României, drept carburant auto – motorină. Pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, SC Damco Nafta SRL Ianca (Bihor) şi SC Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea (societăţi controlate şi coordonate de inculpat), prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.

În această modalitate, au arătat procurorii, Ştiube a creat în dauna bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de aproape 4 milioane de euro. Tribunalul Bihor s-a pronunţat în septembrie 2016 în acest dosar, condamnându-l pe afacerist la opt ani de închisoare cu executare. Cum sentinţa nu a fost definitivă, aceasta a fost atacată la Curtea de Apel. Judecătorii acestei instanţe au respins recursul, astfel că Ştiube a rămas condamnat.