Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto: edu.ro

Elevii cer campusuri, toalete curate şi cabinete medicale şcolare

foto: edu.roÎn rezoluţia pe care au trimis-o Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, conducerea Consiliului Naţional al Elevilor cere construirea unor campusuri şcolare şi renunţarea la vechile şi insalubrele internate, în care elevii au condiţii execrabile.

Mai mult, elevii consideră că toaletele din unităţile de învăţământ sunt insalubre, mai ales cele din mediul rural, şi, de aceea, solicită ca directorii să ia urgent măsuri, înainte de începerea unui nou an şcolar.

De asemenea, printre revendicările elevilor se mai numără şi înfiinţarea unor cabinete medicale în şcoli, acolo unde nu sunt, adică în mare parte din unităţile de învăţământ.

„Milităm pentru crearea de campusuri şcolare pentru liceu în care elevii să poată studia şi să le fie asigurate toate condiţiile necesare întreţinerii studiului şi trebuinţelor zilnice.

Mai mult, elevii cu diferite dizabilități nu dispun de rampe/facilități speciale iar lipsa de dotare coroborată cu atitudinea discriminatorie a directorilor, profesorilor, colegilor face ca elevii cu dizabilități să nu se poată integra sau să se integreze mult mai greu în școală și comunitate.

Considerăm că utilitățile de bază, precum toaletele igienice (în principal în mediul rural dar nu numai), încălzirea în școală, cabinetele medicale, care momentan ating un nivel critic de reprezentare în școlile din România și de eficiență sunt condiții sine-qua-non pentru ca o școală să își desfășoare activitatea. Cu toate acestea, relevant este să se modernizeze școlile, nu să se distrugă fără a construi altele noi. Sperăm de asemenea să se elimine discrepanțele între condițiile igienice ale elevilor și ale profesorilor, întrucât nu există vreo diferență de rang stabilită prin lege prin care profesorii să fie superiori elevilor sau să aibă prioritate.

Dotările din cadrul învățământului artistic, învățământului tehnologic lasă de asemenea de dorit, luând în calcul importanța experienței practice pentru pregătirea elevilor din cadrul acestor tipuri de învățământ” – solicită Consiliul Naţional al Elevilor, printr-o rezoluţie.