Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: alpinet.org

Mănăstirea Bistriţa vrea să reabiliteze două biserici din interiorul peşterii Liliecilor

Foto: alpinet.orgÎn comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, se găseşte o peşteră minunată, în interiorul căreia au fost construite două biserici mici. Este vorba despre Peştera Liliecilor, care se află la o altitudine de 850 de metri, şi care odată, de mult, a fost locuită de pustnici. În anul 1635, călugării Macarie şi Daniel au ridicat două mici biserici în interiorul peşterii, într-una dintre ele fiind păstrate odinioară moaştele Sfântului Grigore Decapolitul.

Acum, Mănăstirea Bistriţa, în administrarea căreia se află bisericile, doreşte să le reabiliteze. De aceea, Maica Stareţă a Mănăstirii Bistriţa, Stavrofora Anastasia Honcioiu, s-a adresat Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru a prelua în patrimoniu poteca ce duce către peşteră, potecă care trebuie reabilitată, fiind într-o stare avansată de degradare şi existând pericolul ca turiştii să se accidenteze.

„Sfânta Mănăstire Bistriţa, rugându-vă totodată să o sprijiniţi în soluţionarea acesteia. În anul 2005, a fost înscrisă în cartea funciară poteca de acces la peştera din incinta Sfintei Mănăstiri Bistriţa, în suprafaţă de 543 mp, în favoarea Consiliului Judeţean Vâlcea, în baza Deciziei nr. 259/1981 a Consiliului Popular al Judeţului Vâlcea, prin care era transmis numai dreptul de administrare.

Având în vedere necesitatea demarării unui proiect de reabilitare a celor două biserici aflate în interiorul peşterii, precum şi a accesului la acestea, vă adresăm rugămintea de a sprijini Sfânta Mănăstire în preluarea în patrimoniu a potecii de acces. Menţionăm că acest fapt reprezintă o obligativitate pentru aprobarea proiectului de reabilitare.

Poziţia peşterii între stânci abrupte, poteca de acces greu accesibilă şi distrugerea parţială a balustradei de siguranţă îngreunează vizitarea acestui obiectiv şi supune turiştii ia riscul accidentării, fapt care impune reabilitarea acestora pentru a permite vizitarea peşterii şi a bisericilor din interior în condiţii de siguranţă” – se arată în adresa Mănăstirii Bistriţa.