Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sindicatele vâlcene ar trebui să o lase mai moale cu protestul

TUPEU. Sindicatele în județul Vâlcea nu ar trebui să ridice capul în sensul vreunui protest de stradă. În cel mai bun caz, credem că vâlcenii ar trebui să protesteze împotriva sindicatelor din județ și să le acuze de subminare a economiei vâlcene. Peste tot pe unde sindicatele vâlcene au „bucăți de patrimoniu” este dezastru.

Să luăm, de exemplu, stațiunea Voineasa, acolo unde, sindicatele conduse de Dan Moldoveanu pot fi, pe bună dreptate, acuzate de crimă împotriva turismului românesc, ele fiind cele care au adus celebra stațiune de vremea lui Ceaușescu la stadiul de ruină. Într-un cerc restrâns, Moldoveanu spunea în glumă că „aerul din Voineasa e bun pentru că face bine la potență!”. Imaginea actuală a stațiunii este dezolantă. Vilele neatinse de douăzeci de ani de mâna meseria șilor se dărâmă. Mirosul de praf și de mucegai este mai puternic decât aerul pădurilor de brad.

Hotelul „Lotru”, mândria stațiunii, seamănă cu un morman uriaș de mizerie. Singurele cazări pe care le mai face sunt cele „la urgență”, adică 30 de lei ora, pentru cupluri nerăbdătoare.

Lângă Hotel Lotru se află celebrul Complex de Servicii, unde și ospătărițele sunt acelea și din 1989 doar că îmbătrânite cu 22 de ani. Nu au decât două tipuri de ciorbă și un gen de friptură, servite în farfuriile pe care scrie „COTS Voineasa” (farfurii de anticar, deja!). Se salvează cu vreo nuntă de weekend, unde mâncarea rămasă mai poate fi servită la începutul săptămânii, asta în cazul în care sosește vreun rătăcit în zonă.

Cine se încumetă să treacă mai sus de acest Complex, vede panorama de tip Kandahar, cu motelurile fără geamuri, cu tencuiala căzută și cu vaci rumegând liniștit și blajin la recepție. În unul dintre acestea, „Vidruța”, parcă, la fosta recepție, un țăran a pus niște paie pe jos pentru vite, unde și le adăpostește atunci când plouă.

Aleile, cândva de piatră cubică, sunt adevărate tranșee chiar și pentru un 4×4, lăsându-te să privești stâlpii de iluminat răma și fără felinare și doar cu firele belite acolo în vârf. Doar unul sau două dintre aceste moteluri mai sunt locuite, dar nu de turiști, ci cred că de localnici sau homeless, judecând după cearceafurile puse la uscat și niște pulovere mâncate de molii.

Balegi, mizerie, sticle, prezervative, cutii de conserve de fasole, bidoane de bere, excremente, un miros greu, asta se găsește din plin în această zonă de promenadă. Motelurile unde în urmă cu 30 de ani erau cazați elevii în tabere de matematică, sau în urmă cu 40 de ani, minerii din Valea Jiului în concediu, nu mai au geamuri, u și, dulii, prize, chiuvete, robinete. Nu mai au nimic, decât ziduri, care încă nu au putut fi furate.

Acest complex aparține unor sindicate conduse de Dan Moldoveanu, pe care nimeni nu l-a întrebat niciodată de ce arată în acest hal stațiunea Voineasa. Ba mai mult acesta are o pensiune particulară, spun localnicii, în Valea Măceșului, la vreo 6 km de Voineasa, o pensiune de vreo patru margarete care arată foarte bine.

Cu toate astea, stațiunea Voineasa este parfum pe lângă „Vidra”, cea aflată la 25 de km amonte. Acolo, cei de la Cartea Recordurilor ar putea să noteze primul hotel dintr-o țară europeană în care cresc copaci. Și nu mă refer la arbuști, ci la copaci în adevăratul sens al cuvântului, care pot ține un foc în sobă cel puțin o lună. Hotelul principal din stațiune a rămas în faza de schelet. Nu are niciun nume, iar pe balcoanele neterminate au crescut copaci, avem aici specii de fag, de zada și de molid. Prezentul reportaj vine după ce pe toate canalele media se aude că sindicatele vor să mobilizeze oamenii pentru ample proteste săptămâna aceasta. La Vâlcea, aceste sindicate ar fi cazul să treacă pe loc repaus. Pentru că nu guvernul este vinovat de punerea pe butuci a turismului din zona de nord a județului, ci acești lideri de sindicat, incapabili să finalizeze investițiile lăsate de pe vremea lui Ceaușescu, însă foarte capabili când vine vorba de bunăstarea personală.

VLAD SOARE