Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: www.romaniatv.net

Ziua Naţională a Franţei

FOTO: www.romaniatv.netIstoria modernă a Franței este marcată de două evenimente, începutul Revoluției Franceze prin Căderea Bastiliei și Sărbătoarea Federației. Ziua Națională a Franței, instaurată în 1880 celebrează cele două evenimente.

Scurt istoric: În data de 14 iulie 1789, revoluționarii parizieni au luat cu asalt vechea fortăreață a Bastiliei, prin aceasta demonstrându-se că puterea regală nu era de neînvins și că trebuie să se țină seama de voința poporului francez. Bastilia, simbol al absolutismului, deși în 1789 mai adăpostea doar 7 deținuți, trebuia cucerită. În acea zi, populația Parisului asediază închisoarea și după o rezistentă simbolică, garnizoana acesteia se predă.

Deviza Republicii Franceze era Libertate, Egalitate, Fraternitate. Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului adoptată de Adunarea Naţională Franceză în august 1789 a fost: „Oamenii se nasc și rămân liberi și egali în drepturi”.

„La Marseillaise”, cântecul soldaților republicani atunci când au intrat în Paris, a devenit imnul național al Franței, în data de 14 iulie 1795. Ziua de 14 iulie a fost sărbătorită pentru prima dată de către francezi în 1790 sub numele de „Sărbătoarea Federației”, o sărbătoare a reconcilierii și unității tuturor francezilor. Regele Franței Ludovic al XVI-lea a jurat credința Națiunii și legii.

După aproape un secol, această zi devine Ziua Națională a Franței. Astăzi, la Paris vor avea loc numeroase evenimente și tradiționala paradă militară.