Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sfântul Ierarh Calinic va fi prăznuit în ctitoria sa, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea


Catedrala Arhiepiscopală se pregătește să-și serbeze ctitorul și ocrotitorul: pe Sfântul Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului.

Sărbătoarea începe miercuri, 10 aprilie, la ora 17.00, când va avea loc slujba de Priveghere, ce va fi urmată de procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Calinic.

Slujbele vor continua în ziua de joi, 11 aprilie 2024, când Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va săvârși Liturghia darurilor înainte sfințite.

Sfântul Calinic s-a născut în 1787 în București, într-o familie foarte evlavioasă. Cultivând dragostea de Dumnezeu și de Biserică învățată în familie Constantin, viitorul monah Calinic, intră în viața monahală la Mânăstirea Cernica în anul 1807, iar pentru viața sa îmbunătățită este tuns în scurt timp în monahism, hirotonit diacon și apoi preot.

Între frații și părinții Mânăstirii Cernica Calinic era cunoscut ca un aspru postitor și nevoitor, un monah care respecta rânduiala zilnică de rugăciune cu sfințenie. Într-atât de mult iubea nevoința postului încât a avut și ispite de pe urma cărora a învățat echilibrul și moderația.

În anul 1815 a fost hirotesit duhovnic al mânăstirii Cernica. A devenit cu timpul un duhovnic foarte căutat de către monahi și mireni deopotrivă.

La 14 decembrie, 1818, Sfântul Calinic a fost ales stareț al Mânăstirii Cernica, având doar 30 de ani. Pentru sfințenia vieții lui și pentru faptul că a avut o grijă deosebită pentru bunăstarea mânăstirii, la 9 aprilie, 1820, a fost hirotesit arhimandrit. A păstorit obștea monahală de la Cernica timp de 32 de ani.

Autoritatea sa duhovnicească a depășit granițele mânăstirii, el devenind povățuitor duhovnicesc a mai multor mânăstiri importante precum Pasărea, Snagov, Căldărușani, Ciorogârla și Poiana Mărului.

Mânăstirea Cernica a devenit un centru de spiritualitate, iar obștea mânăstirii a ajuns la peste 350 de monahi.

În 14 septembrie 1850, Sfântul Calinic a fost ales episcop pentru Râmnicu Vâlcea. Nu a dorit această demnitate însă, după cum a spus, „n-a putut strica hatârul iubitului său fiu duhovnicesc, Barbu Dimitrie Știrbei, domnul Țării Românești și s-a supus la voia obșteștii Adunări…” S-a despărțit greu de mânăstirea și de monahii săi. A răspuns după putere nevoilor spirituale ale eparhiei pe care a păstorit-o, a fortificat și în acea zonă viața spirituală a mânăstirilor și a parohiilor.

În anul 1863 a întemeiat renumita Mănăstire Frăsinei cu rânduială athonită, în care nu intră femei.

Ca episcop la Râmnicu Vâlcea, Sfântul Calinic s-a dovedit la fel de devotat pentru Biserica lui Hristos, la fel de iscusit în păstorirea sufletelor omenești. El a fost un predicator neîntrecut, un slujitor plin de Duhul Sfânt, un călugăr smerit și cuvios și un episcop cu viață sfântă și făcător de minuni.

Sfântului Ierarh Calinic a fost canonizat la 20 octombrie 1955 (perioadă comunistă), în timpul Patriarhului Justinian, iar în data de 11 aprilie este ziua prăznuirii sale.

Model de viață sfântă, de nevoință, înțelept părinte duhovnicesc și făcător de minuni, Sfântul Calinic este pentru toți creștinii o binecuvântare.