Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

iZiLIT – aplicaţia care îţi dă Întâlnire Zilnică cu LITeratura

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov a organizat ieri, 13 noiembrie 2017, conferința de presă de final a proiectului iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura. Cu acest prilej a avut loc și ceremonia de decernare a premiilor concursului iZiLIT, un concurs destinat bibliotecilor publice care au organizat activități cu și despre noul serviciu de bibliotecă propus de aplicația iZiLIT.

Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea s-a numărat printre invitați alături de colegi de la Pietrari, Vâlcea (biblioteca câștigătoare a concursului) Satu-Mare și Mândra, Brașov, biblioteci care s-au implicat în promovarea proiectului.

Doamna Claudia Popescu, managerul proiectului, a prezentat viitoarele direcții de dezvoltare ale aplicației și parteneriatele nou încheiate în acest scop. Felix Crișan, unul dintre colaboratorii proiectului și cel care a contribuit la realizarea interviurilor cu autori de literatură contemporană din spațiu european, prezenți la Bienala Europeană de Poezie de la Brașov, a împărtășit cu cei prezenți această experiență. De asemenea, doamna Ioana Crihana, director executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și domnul Polixeniu Anghel, președintele Uniunii Editorilor din România au evidențiat potențialul acestei aplicații.

Aplicația iZiLIT este o alternativă la modurile tradiționale de acces și explorare a culturii scrise realizată prin intermediul proiectului iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura, de către Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR și Uniunea Editorilor din România – UER, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

iZiLIT este o aplicație dedicată pentru telefoane iOS (iPhone) și telefoane Android, care trimite în fiecare zi o recomandare de lectură, direct pe telefon. Utilizatorul are posibilitatea nu doar să afle despre existența cărții, despre conținutul și autorul acesteia, ci va putea să împărtășească respectiva carte cu familia și prietenii, postând informația pe Facebook, Twitter și Instagram, tinerii devenind în acest fel nu doar potențiali consumatori ai culturii scrise, ci și promotori.

Datorită caracteristicilor sale, aplicația iZiLIT permite utilizatorului:
• Să trimită un comentariu legat de cartea primită;
• Să intre în contact cu autorul prin intermediul rețelelor sociale;
• Să exploreze cu ușurință cărțile din zilele anterioare cuprinse în lista de arhivă;
• Să își creeze propria colecție cu cărțile favorite dintre cele primite;
• Să își personalizeze background-ul telefonului cu una dintre imaginile disponibile pe aplicație.

În urma recomandărilor primite de la cei care au descărcat și utilizat aplicația până acum, echipa de implementare a proiectului analizează posibilitatea adăugării unui buton de căutare, precum și a unei legături către catalogul partajat al bibliotecilor din România.