Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ÎPS VARSANUFIE şi Mitropolitul Georgiei l-au prăznuit pe Sfântul Antim Ivireanul la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea (FOTO)

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea și-a serbat hramul în data de 27 septembrie 2015, când este prăznuit şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul

Slujba de priveghere a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, iar Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de opt ierarhi, preoţi şi diaconi, pe o scenă amenajată în faţa Catedralei Arhiepiscopale. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea. Soprana Camelia Clavac a cântat imnul religios „Iubi-te-voi Doamne”

Invitați de seamă la acest praznic au fost ÎPS Daniel, Mitropolitul Ciaturei și Sacieriei, și ÎPS Nicolae, Mitropolitul Ahalkalakuliei și Kumurdoiskului, ierarhi din Biserica Ortodoxă a Georgiei, țara de origine a Sfântului Antim Ivireanul. Acestora s-au adăugat mai mulți arhierei români: ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şi PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepioscopiei Râmnicului.

ÎPS Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat rolul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în unitatea de credință și simțire a celor două popoare, român și georgian. Totodată, Înaltpreasfinția sa a amintit de istoria grea a celor două popoare creștine, pe care fiecare în parte a înfruntat-o și a biruit-o, având credință dreaptă și nădejde neclintită în Dumnezeu.

La rândul său, ÎPS Părinte Varsanufie a mulțumit celor doi ierarhi georgieni pentru bucuria de a sluji împreună Sfânta Liturghie, în cetatea Râmnicului, la aproape 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul. Cu această ocazie, cei trei ierarhi și-au dăruit reciproc daruri duhovnicești. Cei doi ierarhi georgieni au primit din partea ÎPS Varsanufie câte o icoană cu Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, ambele pictate în atelierul de iconografie de la Mănăstirea Bistrița.

ÎPS Varsanufie a mulțumit apoi autorităților centrale și locale prezente la slujbă, precum și tuturor credincioșilor prezenți, care au arătat dragoste față de Dumnezeu și față de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Eparhiei Râmnicului și al municipiului Râmnicu Vâlcea.

La slujba de hram a fost prezent şi ambasadorul Georgiei în România Excelența Sa, Giorgadze Ilia.

Credincioșii prezenți la slujba de hram s-au putut închina Moaștelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse cu această ocazie de la Mănăstirea Bistrița. Înfruntând vremea aspră și ploaia, la slujbă au participat numeroși credincioși din Râmnicu Vâlcea și celelalte zone ale județului Vâlcea.