Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Adevărul despre avaria de la telefericul din Obârşia Lotrului

Sâmbătă după-amiază, la ora 15:15, a început coşmarul celor 75 de turişti rămaşi suspendaţi în telecabinele telefericului de pe pârtia de schi de la Obârşia Lotrului/Voineasa. Deşi a trecut puţin timp de când situaţia s-a rezolvat îmbucurător, în spaţiul public, media a lansat tot felul de variante ireale, minciuni senzaţionale menite să aducă audienţă sau like-uri pe Facebook. Pentru instaurarea adevărului, reluăm subiectul, cu menţiunea că redacţia noastră, imediat ce ne-a fost semnalat incidentul (ora 14), a trimis o echipă de investigaţii în zonă, astfel că informaţiile pe care vi le furnizăm acum sunt cele reale, complete şi adevărate.

Totul a început la ora 15:15, când curentul electric s-a întrerupt brusc, telecabinele aflate în mers fiind încet oprite. Întregul sistem de avarie, conceput special pentru situaţii neconforme precum aceasta, a intrat în funcţiune, ceea ce înseamnă că mişcarea – în urcare sau coborâre – a celor 59 de telecabine până la staţia intermediară s-a făcut lent (mai puţin de 1 m în 5 minute). Din totalul cabinelor telefericului (95) doar 59 se aflau în mers şi anume numai acelea de la baza pârtiei până la staţia intermediară. Din cele 59 de cabine, doar 15 aveau turişti în incinta lor, aceştia fiind în număr de 75, din care 3 copii cu vârste între 5 şi 7 ani şi două femei însărcinate. Panica s-a instalat, după cum era de aşteptat, dar lucrătorii telefericului, ajutaţi de jandarmii montani prezenţi permanent la obiectiv, i-au liniştit, dându-le asigurări că problema se va rezolva şi că nu vor exista pericole, vântul neinfluenţând balansul cabinelor. Dar după numai 30 de minute, panica i-a cuprins pe lucrătorii de la baza pârtiei, constatând că CEZ-ul întârzie prezenţa şi demararea reparării avariei cablurilor rupte.

La posturile de televiziune naţionale, pentru senzaţional, s-a spus că un număr de 200 de turişti sunt în pericol, împănând dezinformarea cu tot felul de minciuni menite să sperie familiile celor care se aflau la schi şi despre care se ştia că sunt acolo. Menţionăm că pe platoul intermediar locuiesc temporar nişte salvamontişti (menţionaţi într-un comunicat al ISU ca fiind în număr de 12 şi care, zic emitenţii comunicatului, au acţionat cu succes?), numai că până la ora 21 niciunul dintre aceştia nu a coborât cu turiştii din cabine la baza pârtiei, lumea prezentă întrebându-se cât de activi au fost şi ce au făcut în sprijinul năpăstuiţilor. Abia la ora 21 un salvamontist s-a arătat celor care au reuşit să ajungă la bază, lumea prezentă sărind pe el, admonestându-l şi puţin a lipsit ca poliţiştii prezenţi alături de jandarmi să nu înceapă să-şi facă datoria. Şi cum până la urmă orice întâmplare are un deznodământ, povestea avariei telefericului de la Obârşia Lotrului a fost una fericita, cele două salvări Smurd prezente în staţie întorcându-se goale la Brezoi, doamnele gravide refuzând să fie transportate ca pacienţi. Iată declaraţia unui participant la eveniment, care poate sintetiza cele petrecute: „Mă numesc Sorin Pantazi, sunt din Braşov şi am avut soţia blocată în telecabină, pe la mijlocul traseului. Avaria ne-a disperat pe toţi, gândind-ne ce li se poate întâmpla celor rămaşi suspendaţi. Noroc cu jandarmii care ne-au îmbărbătat şi ne-au liniştit oarecum. Multe lucruri rele s-au spus în staţie iar salariaţii aruncau vina pe Primăria Voineasa, proprietara obiectivului. Nu am văzut picior de om de la primărie sau de la Salvamar. Au fost activi doar jandarmii şi câţiva voluntari cu aparţinători în cabine, pe traseu. În fine, totul s-a terminat cu bine şi nu s-au înregistrat victime. Nimeni nu s-a îngrijit ca la coborâre să le dea turiştilor care au stat ore bune în frig şi suspendaţi, ceai fierbinte sau cafele. Nu s-a manifestat solidaritate cu victimele şi doar jandarmii şi-au făcut datoria. Lor le mulţumim!”