Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ceartă pe „caşcavalul” Transalpina Schi Resort

INCREDIBIL. Redeschiderea pârtiei de schi de la Obârşia – Lotrului a încins spiritele în judeţul Vâlcea. Conştientizând că proiectul „Domeniul schiabil Ski Resort Transalpina” a surescitat interesul românilor, care sunt încântaţi de echipamentele de ultimă generaţie şi de panorama ce-ţi taie răsuflarea, autorităţile locale şi judeţene se ceartă pe eventualul profit. Dacă Primăria Voineasa a rămas pe cap cu întreaga datorie de 34,2 milioane de lei ce-i datorează firmei constructoare Acomin, Consiliul Judeţean Vâlcea şi Primăria Vaideeni vor cotă parte din profit, însă nu-şi asumă arieratele.

Marţi seara, 19 noiembrie, consilierii locali ai staţiunii Voineasa s-au reunit pentru a decide soarta „Domeniul schiabil Ski Resort Transalpina”. În funcţie de decizia lor, pârtia de schi urmează să se deschidă la prima zăpadă. Discuţiile s-au purtat pe marginea încasărilor şi a destinaţiei profitului de pe urma acestei importante pârtii. Astfel că, pe masa aleşilor locali a fost pus un contract de asociere în vederea unui parteneriat public între Primăria Voineasa şi firma constructoare Acomin. Ei bine, conform acestui contract, toate încasările de la pârtia de schi vor merge într-un cont special deschis de primărie, iar de acolo vor fi plătite cheltuielile cu personalul, mentenanţa echipamentelor, motorina pentru instalaţii şi energia electrică. După ce toate aceste utilităţi vor fi achitate, profitul va fi împărţit între Primăria Voineasa şi societatea Acomin.
16. Ceartă pe caşcavalul Transalpina Schi Resort
80% – Primăria, 20% – Acomin, propunerea de împărţire a profitului

Deşi a fost aprobat în cadrul şedinţei Consiliului Local Voineasa, termenii acestui contract de parteneriat privat urmează să se negocieze. Astfel, s-a format o comisie de aleşi locali, care vor intra la negocieri cu patronul firmei Acomin, Dan Faur. Ceea ce se ştie deja este că tarifele pentru schi – pass vor fi mai mari decât anul trecut, adică se vor ridica la suma de 100 de lei/zi, ceea ce înseamnă că turistul care plăteşte această sumă poate face câte urcări şi coborâri vrea în acea zi. Pe baza acestui tarif, dar şi în urma unor estimări asupra numărului de potenţiali turişti, Primăria Voineasa şi firma Acomin îşi vor împărţi profitul. În contractul deja aprobat se specifică faptul că primăriei ar urma să îi revină 80% din câştiguri, iar firma constructoare va primi 20%. În acest fel, conducerea Primăriei Voineasa vrea să mai achite o mică parte din datoria de 34,2 de milioane de lei, pe care o are la firma Acomin pentru construirea pârtiei. Sigur, aceste procente de care spuneam nu sunt bătute în cuie, pentru că aleşii locali vor să negocieze la sânge. Consilierul local PNL, Ana Maria Mardale, care face parte şi din comisia de negociere, susţine că acel contract va suferi cu siguranţă modificări. „Nu pot să vorbesc în numele colegilor mei, dar ştiu că au şi ei părerile lor. Cu siguranţă contractul ce a fost aprobat în Consiliul Local Voineasa va suferi modificări, însă vom vedea care sunt acestea în urma discuţiilor cu patronul firmei Acomin” – ne-a declarat consilierul local din Voineasa, Ana Maria Mardale.
16. Ceartă pe caşcavalul Transalpina Schi Resort  5
Primăria Vaideeni şi Consiliul Judeţean vor parte din profit

Problema este însă că în urma acestei decizii s-au iscat nemulţumiri în rândul partenerilor iniţiali ai proiectului Transalpina Schi Resort. La începutul acestui măreţ proiect, s-a încheiat un parteneriat între Primăria Voineasa, Primăria Vaideeni şi Consiliul Judeţean Vâlcea. S-a făcut proiectul în proporţie de peste 92%, însă Primăria Voineasa răspunde „cu capul” pentru datoriile lăsate şi decontate de Guvernul României. Aşa s-a ajuns ca localitatea Voineasa să fie în topul primăriilor cu cele mai mari datorii din ţară. În schimb, conducerea Primăriei Vaideeni şi a Consiliului Judeţean Vâlcea ridică din umeri şi se sustrag cum pot de la plata arieratelor. Totuşi, cele două instituţii vor „caşcavalul” de la pârtie. Atât primarul de la Vaideeni, Daniel Băluţă, cât şi şeful CJ Vâlcea, Ion Cîlea, sunt supăraţi nevoie mare că profitul de la Transalpina Ski Resort se va împărţi doar între Primăria Voineasa şi firma Acomin, şi intenţionează să atace în instanţă hotărârea consilierilor locali.

16. Ceartă pe caşcavalul Transalpina Schi Resort  6