Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

1 milion euro, gaură în bugetul local

facerile derulate de Primăria Râmnicului cu diverse firme de construcţii în perioada 2008-2009 se întorc prin ricoşeu asupra bugetului actual al municipiului. Miercuri, în instanţă, s-a judecat ultimul termen din procesul intentat de SC Berechet SRL municipalităţii pentru o datorie de nouă miliarde lei vechi rămasă în urma efectuării, fără contract (!!!), a unor lucrări de reamenajare a Pieţei Nord şi a unor lucrări de modernizare a zonei de pe strada Rapsodiei. Alte 13 firme îşi caută, de asemenea dreptatea în Justiţie, efortul financiar pe care îl va resimţi bugetul Râmnicului ridicându-se la aproximativ 40 miliarde lei vechi.
15. 1 milion euro gaur în bugetul local 2
Pregătiţi de plată

La Direcţia Economică din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, o primă factură din lungul şir ce va afecta bugetul a sosit deja pe biroul directorului Ion Lepădat. „Nu este o sumă foarte mare, 76.000 lei, dar a sosit hotărârea judecătorească şi factura a intrat la plată. Nu ştiu câte mai sunt în instanţă. La mine ajung numai cele care sunt aprobate la plată în urma unei hotărâri judecătoreşti. Aceasta va intra la plată imediat”, susţine directorul economic al Primăriei. Şi Florin Berechet, patronul SC Berechet SRL anunţă că aşteaptă ca suma solicitată în instanţă să îi ajungă cât mai repede în conturi. „Astăzi (miercuri 20 noiembrie-n.r.) am avut ultimul termen în instanţă pentru recuperarea banilor de la Primărie. Lucrările le-am efectuat în 2009 în timpul mandatului primarului Gutău. Când am prezentat factura la plată era primar Romeo Rădulescu. Mi-a refuzat factura şi mi-a spus să mă adresez instanţei. Într-o săptămână, primesc răspunsul judecătorilor, dar sunt convins că voi câştiga. Sunt 9 miliarde lei vechi care reprezintă efortul financiar al firmei mele şi materialele băgate în acele lucrări. Am lucrat la amenajarea zonei din spatele Pieţei Nord, pe zona Rapsodia, la un teren de sport şi un loc de joacă în care am băgat bani şi nu am văzut un leu. Nu am cum să nu câştig. Procesul l-am deschis în urmă cu un an, când m-am convins că altfel nu voi primi banii”, explică Florin Berechet.
15. 1 milion euro gaur în bugetul local 3
Buget făcut şvaiţer

Din punctul de vedere al Executivului Primăriei, lucrările efectuate în mandatul lui Mircia Gutău au efect întârziat, iar suma este una serioasă: aproximativ un milion de euro. „Sunt lucrări necontractate sau fără acte adiţionale. Mai intervine şi chestia penală. Nu poţi să spui că cineva a făcut lucrări de nouă miliarde lei vechi şi nu ai văzut nimic. Este o practică încetăţenită în timpul mandatului lui Mircia Gutău. Sunt 13-14 lucrări efectuate care au ajuns în instanţă şi care vor fi câştigate cu siguranţă. Vom plăti de la buget peste 40 miliarde lei vechi pentru afacerile lui Mircia Gutău”, explică viceprimarul Ion Gigi Matei. Printre cei care au rămas cu buza umflată după arestarea primarului Gutău se numără inclusiv Dragoşi Constantinescu, tatăl viceprimarului Cosmin Constantinescu- ocupantul locului secund din Primărie fix în mandatul lui Romeo Rădulescu.

„Eram arestat dacă făceam ce îmi cereau”

Inclusiv Romeo Rădulescu se vede nevoit să recunoască faptul că s-au exercitat presiuni imense asupra sa pentru a băga la plată facturile prietenilor lui Gutău. „Eram arestat dacă făceam ce îmi cereau ei. Dacă stăteam căţeluş aşa cum mi s-a recomandat acum puteam vorbi de Romeo Rădulescu, primar arestat”, susţine fostul ocupant al fotoliului din fruntea Primăriei. Deşi a reuşit să evite capcanele din administraţie, Rădulescu nu vede cu ochi buni nici tentativa actualului primar de a realiza bretelele pasajului suprateran de pe Tudor Vladimirescu pe terenuri ce urmează a fi expropriate. „Le-am lăsat variante în care nu era nevoie de nicio expropriere. Frâncu se încăpăţânează să cheltuiască banul public pe nişte terenuri care sunt girate la bănci pentru sume care ajung şi la 800 euro/mp. Era o afacere pusă la cale de nişte băieţi deştepţi încă de pe vremea lui Gutău”, susţine Romeo Rădulescu. 18 de proprietari de terenuri din zona Libertăţii au devenit astfel speculanţi pe bani publici, aceştia achiziţionând 18 parcele cu o suprafaţă totală de 3700 mp, gajându-le apoi către sucursalele vâlcene ale mai multor bănci. În morişcă au intrat BCR, Volksbank, BRD,Transilvania, Raiffeisen, BancPost şi CEC care au acordat credite cu o valoare de 800 euro/ mp de teren. Cele 18 loturi de teren deţinute de persoane fizice şi juridice din Vâlcea au suprafeţe cuprinse între 86 şi 261 mp şi au fost puse gaj în 2009. Suma avansată de reprezentanţii primăriei pentru realizarea operaţiunii de expropriere se ridică la 3 milioane euro. Aceasta s-ar putea dubla în condiţiile în care cei 18 „băieţi deştepţi” ar reclama în instanţă subevaluarea terenurilor respective.