Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
14. Ruii de la Oil Gas Trade dezvluie dedesubturile privatizrii Oltchim 2

Ruşii de la Oil Gas Trade dezvăluie dedesubturile privatizării Oltchim

Autorităţile române s-au opus ca ruşii să ofere capital de lucru pentru Oltchim, deşi dobânda pentru suma de 50 de milioane de euro pe care îi ofereau era de 0%.

Companiile gigant Gazprom şi Lukoil au recomandat Oil Gas Trade (OGT) pentru o eventuală preluare a Oltchim. Aşa susţine reprezentantul ruşilor de la OGT, Florin Rozescu, care a luat parte la o conferinţă de presă la Consiliul Judeţean Vâlcea, unde a dezvăluit interesul companiei Oil Gas Trade pentru a cumpăra combinatul chimic de la Rm. Vâlcea, împreună cu Arpechim Piteşti. „Oil Gas Trade (OGT) este o companie deţinută de două persoane fizice, în procent de 50 la sută şi 50 la sută fiecare. Nu este nici o altă companie mare în spatele OGT, cum s-a vehiculat în presă că ar fi în spatele său Gazprom sau alte companii. OGT, în prezent, şi începând din 2002 a fost un trader pentru ţiţei. A cumpărat două rafinării, Iaroslava şi Moscopole, care rafinează ţiţei, nu face nimic altceva. Pe lângă aceste două rafinării, OGT-ul mai deţine şi nişte fabrici de medicamente, împachetare, depozitare. În rest, nu are alte activităţi. Rafinărie, petrol şi ţiţei, are uleiuri – şi este unul dintre cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Din scrisorile de recomandare pe care vi le-am pus la dispoziţie, scrie foarte clar cine sunt partenerii noştri de afaceri. Unul dintre partenerii noştri de afaceri este Gazprom, cu care noi colaborăm de ani de zile, mai sunt Lukoil şi multe alte companii. Ni s-au cerut doar două scrisori de recomandare din partea partenerilor noştri de către administratorii judiciari de la Oltchim. Ni s-au cerut două scrisori de recomandare din partea băncilor, noi am adus trei. Una dintre scrisorile de recomandare este de la Bel Bank. Probabil că unii dintre dumneavoastră cunoaşteţi sau aţi auzit ce înseamnă Bel Bank. Această bancă este Banca Centrală a Rusiei, cea mai mare bancă rusească. Ca să primeşti o scrisoare de recomandare din partea acestei bănci, chiar trebuie să exişti pe piaţă, să fii apreciat de ei, altfel nu-ţi dau aşa ceva” – a declarat Florin Rozescu.

Capitalul de lucru pentru Oltchim oferit de ruşii de la Oil Gas Trade, refuzat de Piperea

Florin Rozescu a făcut câteva declaraţii surprinzătoare însă, el susţinând că autorităţile române s-au opus ca ruşii să ofere capital de lucru pentru Oltchim, deşi dobânda pentru suma de 50 de milioane de euro pe care îi ofereau era de 0%. Mai mult decât atât, reprezentantul ruşilor de la Oil Gas Trade a mărturisit că sunt dispuşi să ofere orice sumă, cât ar fi ea de mare pentru Oltchim, ei având intenţia de a dezvolta compania. Ruşii, mai spune acesta, văd că societatea vâlceană are mult potenţial şi de aceea, dacă o vor prelua, vor angaja tot personalul ce a fost disponibilizat anul acesta. „S-au vehiculat foarte multe scenarii referitor la această companie, Oil Gas Trade. Este o companie deţinută de două persoane fizice şi nu se află nicio companie mare în spate, aşa cum se vehicula. Istoria noastră în România privind Oltchim a început cândva în luna iunie – iulie, când am făcut scrisoare către ministrul Vosganian prin care ne interesam de cumpărarea combinatului. (…) În vizită la Oltchim a venit şi unul dintre proprietarii companiei Oil Gas Trade, iar apoi, din două în două săptămâni, au venit specialişti care au verificat la milimetru tot ce înseamnă problematica Oltchim. Am fost în contact direct cu tot ce înseamnă partea economică a Oltchim şi cunoaştem în detaliu tot ce înseamnă acest combinat. La sfârşitul lunii august ni s-a solicitat să finanţăm pentru nevoile Oltchim o sumă de bani. Am oferit o sumă de 50 de milioane de euro pentru partea de marketing şi pentru a încheia contracte pentru materia primă. Din păcate, apoi s-a vehiculat că noi am fi cerut 200% dobândă pe această sumă. Nu este adevărat, iar scrisoarea pe care am trimis-o stă mărturie. Nu aveam nevoie de dobândă, am pus doar trei condiţii. Una din acestea este să avem părţi din acţiuni în acest nou SPV în valoare de 50 de milioane de euro, a doua a fost să preluăm o parte din management, iar o a treia condiţie a fost aceea ca, în cazul în care Oltchim se va vinde către un alt investitor, noi să avem primul drept ca aceşti bani să ni-i recuperăm” – a mai declarat reprezentantul Oil Gas Trade, Florin Rozescu.