Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

A început să urce Golgota, cu un mic popas

Senatul a aprobat cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. Acesta este cercetat în două dosare de corupţie şi, după demisia premierului Victor Ponta, pericolul arestării sale se arata realizabil, ceea ce s-a şi întâmplat. De data aceasta, parlamentarul este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între o societate de stat şi o firmă de avocatură. Senatorul PSD este acuzat şi în dosarul “Turceni-Rovinari”, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

Anterior, două solicitări de arestarea lui au eşuat. A treia oară le-a ieşit celor de la DNA. Dincolo de recordul trist al României de a avea un număr impresionant de parlamentari cercetaţi sau condamnaţi în dosare de corupţie sau incompatibilitate, cazul Şova are ceva special. Omul provine dintr-o familie cu conexiuni atât în vechile structuri ale statului cât şi în actuala clasă politică. El este un individ cu pedigree, un lup tânăr, jurist afirmat, protejat de forţe necunoscute şi străine ţării. Ca exponent al noii generaţii, el era pregătit să facă schimbarea la şefia PSD, să ajungă conducătorul partidului şi, de ce nu?, al statului.

Acum, după cele întâmplate, Şova este o mare pierdere pentru fosta nomenclatură care încă mai domină România chiar şi acum, dar şi a celor din străinătate care-l susţineau din umbră. Liberul la arestare dat de Parlament dovedeşte faptul că SUA şi-au luat mâna de pe individ. Pentru că el a fost tangent, ba mai mult, conectat, intereselor americane, prin intermediul mamei sale vitrege, avocatul Ana Diculescu Şova, o incisivă apărătoare a intereselor SUA în România, avocat al lui Mark Gitenstein – când acesta era ambasadorul acestei ţări, avocat al firmei Millennium Building, proprietarul clădirii Cathedral Plaza şi al firmei Bechtel. Dacă mama senatorului Dan Şova, cu toate conexiunile pe care le are, nu a reuşit să îl scape pe acesta de DNA, este evident că aici sunt interese mari. Aşadar, de acolo de unde s-a dat liber la dosarele DNA, se vrea schimbare, dar nu de dragul schimbării.

Felul în care Dan Șova și-a îngropat cariera politică este reprezentativ pentru generația de politicieni căreia îi aparține. El a dovedit aroganţă și orgoliu cât munţii, o capacitate de a născoci minciuni cu zâmbete pe buze, sete de mărire egoistă şi o poftă teribilă de îndestulare prin folosirea puterii.

Totuşi, sunt sceptic în ceea ce priveşte dorinţa de schimbare. Se vrea doar împrospătarea clasei politice, nu şi pedepsirea acesteia. Dan Şova nu va suferi nimic. Ştie prea mult şi a făcut prea multe, pentru ca să păţească ceva. Îşi va continua nestingherit cariera de avocat şi cadru universitar şi, ca şi Andrei Hrebenciuc, îşi va păstra conturile intacte prin Turcia şi Dubai. Doar este un socialist de modă nouă, cu un portofel doldora de bani.

DNA a obţinut ce şi-a dorit în momentul în care a putut să-l plimbe pe Şova cu cătuşele la mâini prin faţa reporterilor, ca să-l vadă o ţară întreagă. E abia o primă consolare faţă de momentele când Şova îşi bătea joc de ei, fără milă prin studiourile Antenei 3 şi ale lui Ghiţă TV. Dar nici nu mai contează ce se întâmplă cu el. Ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. A defilat în cătuşe, o ţară întreagă l-a văzut. A văzut cum din omul arogant şi dispreţuitor care dădea lecţii la televizor tuturor adversarilor politici, pe care-i jignea în direct, fără oprelişti şi cu o satisfacţie imensă, care făcea mişto de profesionalismul procurorilor DNA, n-a mai rămas decât o umbră. O lecţie dură!

PS – Să aşteptăm în linişte şi pace, bolile lui Dan Şova, boli de care, deocamdată, nici el nu are habar!