Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VEZI AICI cum se calculează pensiile în 2024! Formula de calcul

Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii a avut în vedere eliminarea inechităților din sistem și adecvarea pensiilor mici, precum și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii. Legea a fost realizată împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este SUSTENABILĂ și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.

Formula de calcul este reprezentată de două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte

PENSIE = VPR x NR. TOTAL PCT

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP:25

NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

  • 0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie și reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR. Valoarea VPR –ului se va majora pe viitor, cu parametrii de calcul ai VPR.

În anul 2024 valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1785 lei, se majorază cu 13,8% și va fi de 2032 lei. Raportându-ne la valoarea punctului de pensie de 2032 lei, valoarea punctului de referință, la data intrării în vigoare a noii legi (1 septembrie 2024), va fi de 81 lei.

Majorarea pensiilor se va realiza la începutul fiecărui an, în luna ianuarie și va depinde de procentul de creștere al veniturilor din contribuții de asigurări sociale la bugetul sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, acordându-se valoarea cea mai avantajoasă.

În cadrul negocierilor tehnice cu serviciile Comisiei Europene, a fost facută în mod repetat solicitarea, în vederea asigurării sustenabilității pe termen lung a reformei și a menținerii angajamentelor asumate, de implicarea a unui organism de experți independent pentru analiza și eventuala revizuire periodică a parametrilor reformei. Majorările de pensii nu pot fi mai mari decât rata medie anuală a inflației sau decât creșterea veniturilor din CAS ca urmare a creșterii salariilor și a numărului de locuri de muncă.