Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Salariul minim pe economie va fi majorat la 900 lei din 1 iulie

Salariul minim pe economie va creşte de la 1 iunie cu 50 de lei și va ajunge la 900 de lei după ce la începutul anului a crescut de la 800 la 850 de lei. Cu toate acesta salariul minim în România va rămâne scăzut în comparaţie cu nivelul din alte ţări din regiune, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional.

Salariul minim din România este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state ale Uniunii Europene, cum ar fi Croaţia, Polonia şi Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România este cu aproximativ 40% mai mic decât în cele trei ţări amintite. Până în prezent, majorările salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivităţii şi a salariilor acordate la nivel naţional.

Potrivit documentului citat, se estimează că impactul creşterii salariului minim asupra fiscalităţii va fi mixt. Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contribuţiilor la asigurările sociale, în timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat să crească cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectată în mod negativ, cu implicaţii în ceea ce priveşte colectarea impozitului pe profit.