„Sunt fiu al Vâlcii şi nu pot rămâne indiferent la o dramă ce se desfăşoară zilnic chiar în faţa noastră: sub guvernarea USL, încet dar sigur, Valea Oltului este lăsată să moară economic” – se arată în declaraţia politică a deputatului PDL, Romeo Rădulescu. Lider al Opoziţiei vâlcene, Romeo Rădulescu este unul dintre parlamentarii care a militat pentru realizarea investiţiei pe bani europenei, Coridorul IV Paneuropean. În toate interpelările sale parlamentare, Rădulescu a atras atenţia asupra marilor beneficii economice pe care vâlcenii le-ar putea avea dacă această investiţie se realizează. Din păcate, însă, Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, nu consideră oportună investiţia, contrazicându-se singur în declaraţii vizavi de această autostradă.
De asemenea, Romeo Rădulescu mai punctează şi probleme care există la Oltchim, până în acest moment combinatul nefiind privatizat, dar şi despre refuzul ministrului Grapini de la finaliza investiţia de la Obârşia Lotrului, „Transalpina Schi resort”.
„În urmă cu mai bine de un an, pe data de 30 ianuarie 2013, cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea, era forţat să-şi anunţe insolvenţa, după o privatizare eşuată şi acumularea unor datorii de aproape 800 milioane Euro, pe care compania nu le mai putea duce în spate. Practic, tot anul trecut acesta a funcţionat la 10% din capacitate, astfel că cifra de afaceri anuală a fost de circa 500 milioane Lei, în scădere cu 35% faţă de anul 2012. Veniturile din exploatare au coborât cu 33,4%, la 497,74 milioane Lei, iar pierderile au însumat 50 milioane Euro. În luna mai a anului trecut administratorii judiciari au decis să disponibilizeze 969 salariaţi, dintr-un total de 3.248, câţi erau la acea dată, din sec¬ţi¬ile cele mai puţin încărcate cu producţie, promiţând astfel să le eficientizeze activitatea. Acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar oamenii concediaţi îşi mai aşteaptă şi acum salariile compensatorii ce le reveneau în mod legal, iar salariaţii nedisponibilizaţi au în mod constant 3 luni restanţe în acordarea drepturilor salariale.
Aflat în continuare pe pierdere, Oltchim este ca o corabie ce se scufundă clipă de clipă şi a cărei salvare poate să vină în acest ultim moment doar din partea unui investitor strategic, interesat să preia activele de producţie şi să securizeze creşterea afacerilor.
Din păcate, principalii acţionari privaţi ai combinatului, germanii de la PCC SE, ce deţin aproape 33% din acţiunile Oltchim şi care la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă îşi afişau entuziasmul şi interesul pentru revitalizarea a ceea ce a mai rămas din industria chimică românească, au dat deja un semnal negativ potenţialilor cumpărători. Astfel, aceştia s-au declarat recent nemulţumiţi de rezultatele procedurii de insolvenţă din ultimul an şi au anunţat că se retrag din cursa pentru achiziţia activelor Oltchim, cu toate că au investit în ultimii 7 ani circa 50 milioane Euro în companie şi în parteneriate de afaceri cu aceasta.
Desigur, faptul că portofoliul de ministru al economiei a înregistrat de-a lungul perioadei menţionate 2 titulari, iar în prezent al 3-lea este interimar, nu are cum să nu fie remarcat de potenţialii investitori. După cum nu pot fi ignorate nici declaraţiile ministrului ŞOVA, care înţelege să „susţină” activitatea unui partener strategic vest-european al României, concernul Dacia – Renault, prin tergiversarea pregătirii pentru licitaţie a tronsonului Şelimbăr – Bascov din autostrada A1 Nădlac – Constanţa.
Cred că este inutil să mai detaliez totala lipsă de interes a ministrului GRAPINI pentru modernizarea binecunoscutelor staţiuni termale de pe Valea Oltului sau pentru finalizarea facilităţilor de parcare şi alimentaţie publică la Transalpina Ski Resort – „derdeluşul” de 8 km pe care se schiază excelent, chiar şi la data prezentei adresări.
În condiţiile economice descrise, mai mult decât sumbre, vă întreb pe Dvs. în calitate de colegi parlamentari, cum ar trebui să reacţioneze oamenii locului faţă de Prim Ministrul PONTA, care de la confirmarea sa în funcţie cu aproape 2 ani de zile în urmă şi până în prezent, nu a venit niciodată să se întâlnească şi să discute cu noi în Vâlcea?
Ruşine guvernului USL pentru modul iresponsabil în care tratează această gravă problemă economico-socială”! – mai precizează parlamentarul în declaraţia sa politică.
Lasă un comentariu