Angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie condusă de liberalul Dan Radu Ruşanu, ar putea fi nevoiţi să returneze primele imense de care s-au bucurat în ultima perioadă. Preşedintele Comisiei de buget finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD) a anunţat că reprezentanţii instituţiei vor fi audiaţi în cursul săptămânii viitoare în cadrul comisiei. Tema audierilor va fi nivelul salariilor şi primelelor acordate către angajaţi. În unele cazuri salariile depăşeau şi 20.000 euro lunar, iar primele anuale ajungeau şi la 70.000 euro. Propunerea parlamentarilor din comisie este ca primele să fie returnate la casieria instituţiei pânămarţea viitoare. „Le propun colegilor un mod de lucru în două etape. Prima etapă este cea de determinare a angajaţilor ASF să depună primele la casieria unităţii până marţea viitoare, adică să dea banii înapoi, iar în etapa a doua să trecem la verificarea activităţii din ultimul an şi jumătate. Mi se pare imoral azi în România să îţi dai prime de 70.000 de euro. Dacă refuză, voi propune Parlamentului revocarea întregii conduceri”, a declarat senatorul Nicula. ASF s-a confruntat în ultimele patru luni cu două scandaluri de proporţii: Carpatica Asig, în care DNA a început urmărirea penală împotriva unor membri marcanţi din vârful ierarhiei din instituţie, şi Harinvest SA, un scandal cu un prejudiciu de 4,8 milioane euro care afectează atât imaginea ASF cât şi pe cea a BVB. În acest ultim caz, dosarul trenează în curtea DIICOT Vâlcea în mâinile procurorului Carmen Elena Vălimăreanu.
Tegiversarea actualizarii reglementarilor este evidenta , si recunoscuta de conducerea ASF, iar atragerea răspunderii individuale a bordului pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor trebuie sa fie antrenata de indata. ASF-ul s-a infintat datorita situatiei extraordinare din sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor iar amanarea actualizarii reglementarilor a generat dezastrul de la Astra si Harinvest.
Citez din OUG 93/2012:
“Avand in vedere disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, este necesara adoptarea unor masuri de ordin legislativ, care sa asigure eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.
Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora”.
Astfel se poate invoca:
-neîndeplinirea de catre ASF a obligatiilor precizate in OUG 93/2012 ori îndeplinirea lor în mod defectuos cauzand o vătămare a intereselor legale ale investitorilor,
– neglijenta ASF manifestata prin incălcarea din culpă, a îndatoririlor de serviciu,
– înlesnirea valorificării actiunilor, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, iar actiunile BVB s-au tranzactionat printr-un cont activat ilegal urmărind cert obţinerea unui folos material,
– neamplinirile se raporteaza la prevederile Capitolului I – Dispozitii generale si Capitolului II – Obiective, atributii si prerogative din OUG 93/2012.