Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Reprezentanții Ministerului Finanțelor, deranjați de acuzele aduse de Rușanu cu privire la Oltchim

RĂSPUNS. Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP)  au făcut o serie de precizări legate de declarațiile senatorului Dan Radu Rușanu, care a spus că eșecul privatizării societății Oltchim se datorează neasumării responsabilității politice de către MFP pentru acordarea unei garanții de stat în valoare de 40 milioane euro. Cei de la minister răspund acestor acuze, precizând că din consultarea experților Comunității Europene  acordarea garanției și implicit a ajutorului de stat fără acordul CE ar fi condus la recuperarea, pe baza deciziei forului european, a întregii sume de la decidenții naționali, care ar fi încălcat, astfel, cadrul legislativ european și național.

Ministerul Finanțelor precizează că privatizarea Oltchim face parte din setul de reforme privind ajustarea sectorială, asumat în cadrul acordului negociat în februarie 2011 de către  România cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, valabil în perioada martie 2011 – martie 2013. Îndeplinirea condițiilor acestui acord facilitează accesul României la finanțarea externă strict necesară menținerii stabilității economico-financiare a țării, inclusiv onorarea plății salariilor, pensiilor și datoriilor scadente ale statului.  „Termenul prevăzut inițial pentru privatizarea SC OLTCHIM SA era luna aprilie 2012. Din negocierile derulate la începutul lunii mai a.c., în condițiile nerealizării privatizării la termenul asumat de precedentul guvern, s-a negociat un nou termen, respectiv, pentru finele lunii septembrie a.c., de natură să dovedească partenerilor externi ai României seriozitate în respectarea angajamentelor asumate față de aceștia, inclusiv în domeniul reformelor structurale” aflăm din comunicatul de presă al MEP.

Explicațiile

La sfârșitul lui 2011, Oltchim avea pierderi financiare de 350 milioane euro, iar la sfârșitul anului trecut,  societatea avea datorii destul de mari: 581milioane lei credite bancare, 1.368 milioane lei furnizori (din care 291,8 milioane lei restante), datorii fiscale de 37,8 milioane lei, precum și 552,7 milioane lei față de alți creditori. Astfel, pe fondul unei nevoi de finanțare în creștere la nivelul societății menționate, a fost luată în calcul, pe parcursul ultimelor 2 luni, soluția acordării unei garanții de stat pentru facilitarea contractării unui credit bancar în valoare de 40 milioane euro, iar specialiștii în materie au constatat următoarele. „În conformitate cu normele europene, pentru acordarea unei garanții de stat este necesară notificarea Comisiei Europene (CE) de către Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA), deoarece există riscul distorsionării competiției de pe piața unică europeană, constituind, în același timp, ajutor de stat. În ipoteza acordării garanției (care conform legislației, nu ar fi putut acoperi decât 80% din valoarea creditului solicitat) și a contractării pe baza acesteia a împrumutului menționat, Oltchim, companie aflată în situația foarte dificilă prezentată mai sus, ar fi putut genera necesitatea acoperirii ratelor scadente aferente creditului de către MFP. Rambursarea de către MFP a ratelor scadente ale creditului ar fi determinat un deficit bugetar suplimentar, care ar fi pus în pericol respectarea țintei de 2,2% din PIB convenită, pentru acest an, cu partenerii externi”, se mai arată în comunicatul de presă.

În plus, MFP susține că garanția nu a fost acordată nu din lipsa asumării responsabilității politice de către MFP, ci ca efect al respectării limitelor responsabilității juridice date de legislația internă și cea europeană, precum și al obiectivului consolidării credibilității României față de angajamentele asumate în raport cu partenerii externi.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU