Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Privatizarea Oltchim a fost amânată

Privatizarea Oltchim a fost amânată până în data de 20 septembrie,  potrivit ultimelor decalrații ale șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.

Investitorii care sunt interesați de cumpărarea combinatului chimic pot depune ofertele de privatizare până în data de 20 septembrie, ora 12.00, iar deschiderea acestora va avea loc în aceeași zi, la ora 13.30, iar pe 21 septembrie, la ora 12.00 va avea loc licitația pentru vânzarea societății vâlcene.

Dan Diaconescu, șeful PP-DD, Ștefan Vuza, patron al AISA Invest din Cluj ce face parte din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române) și PCC sunt cei trei investitori care au depus oferte, până-n prezent, pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim.

Trebuie spus că PCC SE deține, în prezent, 18,31% din titlurile Oltchim. Printre acționarii minoritari ai combinatului se mai numără fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) și juridice (1,8%). Celălalt ofertant, AISA Invest din Cluj face parte din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. Compania are 32 de angajați și administrează întreg grupul SCR, compus, în prezent, din societățile Chimcomplex Borzești, Someș Dej, Uzuc Ploiești, Nova Textile Bumbac Pitești, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeș, Contactoare Buzău, Inav București și Iașitex Iași. Ștefan Vuza are o avere estimată de Top 300 Capital, ediția 2011, la 100-110 milioane de euro.

Dan Diaconescu, care se numără și el printre oamenii de afaceri care au depus oferte a cerut și suspendarea procesului de privatizare. El a atacat în instanță hotărârea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la Oltchim referitoare la actualizarea creanței AVAS cu dobânzile aferente, la data valorificării acesteia.  În acest moment, la Tribunalul Vâlcea există o acțiune în anulare a hotărârii AGA pe data de 13 septembrie, primul termen de judecată fiind 18 octombrie 2012. De asemenea, mai există două cereri de amânare a privatizării depuse de Gazprom și Pegamont România.

Potrivit informațiilor de ultim moment, reprezentanții salariaților Oltchim, precum și cei ai conducerii societății, urmează să se întâlnească astăzi, 17 septembrie, la București, cu ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.

O.C