Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ASIRAL CONTAB: Datele înregistrate în contabilitate trebuie păstrate 5 ani

Termenul de păstrare a datelor înregistrate în contabilitate a fost redus la jumătate, de la 10 ani la 5 ani, anunta Asiral Consult. Legea 36/2023 pentru modificarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, in data de 11 ianuarie 2023, la o zi de la promulgarea ei de către preşedintele Klaus Iohannis.

Specialistii Asiral Consult precizeaza ca actul normativ mai stipulează că „registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva acestor persoane timp de 5 ani calculaţi de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exerciţiului financiar în care au fost întocmite”.
„Persoanele care utilizează sisteme informatice de prelucrare automată a datelor au obligaţia să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, controlul şi păstrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculaţi de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exerciţiului financiar în care au fost întocmite”, prevede una dintre modificările aduse de Parlament Legii Contabilității.