Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Doi investitori interesaţi de preluarea activelor Oltchim

Creditorii combinatului Oltchim au fost convocaţi la Tribunalul Vâlcea, pe 23 noiembrie, ca să discute modificarea planului de reorganizare, după ce la adunarea acestora din 19 octombrie le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de schimbare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.

Aceste demersuri sunt făcute abia acum, deşi societatea a anunţat, încă din august, că schimbă metoda de privatizare şi că se vinde pe bucăţi. La adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material în care să fie cuprinse informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora.

Procesul de vânzare este posibil să fie întârziat, deşi Ministerul Economiei se aştepta să fie gata în acest an. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru Oltchim şi a transmis că procesul de vânzare aşa cum figurează în planul aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Chimcomplex, membră a grupului Serviciile Comerciale Române (SCR) Cluj, deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, va depune o ofertă pentru a participa la licitația privind vânzarea combinatului chimic. Oferta depășește 100 de milioane de euro, iar Vuza pregătește investiții cumulate de 450 milioane de euro pentru următorii ani, în cazul în care va fi declarat câștigător.

Combinatul chimic Oltchim are un al doilea investitor interesat de preluarea activelor, grupul germano-polonez PCC, acționar minoritar al combinatului, care urmează să depună, după ce autoritățile demarează oficial procesul de vânzare, oferte pentru toate activele combinatului.

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare oficial, pe bucăți, prin nouă pachete de active. Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat înca din luna că există deja trei investitori serioși interesați să achiziționeze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorități, însă a refuzat să precizeze despre ce investitori ar fi vorba.