Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Centrul de Expoziţii falimentar al Călimăneştiului transformat în Las Vegasul Olteniei

Centrele expoziţionale sau de afaceri pentru portofoliul electoral nu sunt, în România, o invenţie recentă. Înainte de a avea la dispoziţie banii Regio, zeci de primării şi Consilii Judeţene s-au încolonat în şir indian la Bruxelles să atragă fonduri PHARE cu care să impresioneze acasă. În acest fel a apărut pe Valea Oltului, într-o zonă pustie, marele Centru de Congrese şi Expoziţii Oltexpo. Ideea în sine a proiectului a fost una bine intenţionată în primă instanţă, însă aşa cum se obişnuite pe la români, practica îi omoară!

După ce a mers cinci ani în pierdere, în 2014, Oltexpo „a reuşit” să încaseze 7.000 de lei. Această sumă nu ne spune aparent nimic, însă dacă o vom asocia cu preţul întreţinerii, care costă de 50 de ori mai mult, atunci ne dăm seama cu uşurinţă cât de prost stau lucrurile.

Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti, a găsit acest Centru plin de datorii, fără activitate şi cu utilităţile oprite de furnizori. Din dorinţa de a-l face util, primarul a venit cu tot felul de soluţii:„S-a încercat de la Revelion (…) până la un spectacol de zumba, până la un congres al vânătorilor (…), târgurile anuale de Sfânta Marie…Multe dintre ele nu au adus venit şi au fost văzute ca şi activităţi de promovare a Centrului.”.

Din vara lui 2015, centrul a fost închiriat de o firmă care nu şi-a început însă activitatea: „Voiau să facă o chestie de mici magazine, cu vânzare cu amănuntul a produselor aduse din Orientul Îndepărtat sau Orientul Mijlociu. Ei au tot promis că în trei luni, în trei luni, în trei luni. Şi ne-au cam dus cu vorba „trei luni” de vreo patru ori. (…) MBC Media Bazzar Corporation. Este o societate înmatriculată în judeţul Ilfov. Nu au demarat niciun fel de activitate, au plătit chiria, au plătit şi o parte din taxele pentru primărie, dar nu chiar toate…” a declarat Nicolae Văduva, directorul general al Oltexpo, care este şi unicul angajat.

Din luna noiembrie şi această firmă şi-a luat zborul din Oltexpo. Rămas şi fără chiriaşi şi cu taxe anuale de peste 80.000 de euro pe an, Centrul aşteaptă vara lui 2017, când Bruxelles-ul îşi opreşte monitorizarea. Directorul general Oltexpo a mai declarat că acum se află în discuţii cu o societate care vrea să închirieze un pavilion mic pentru a face „un fel de logistică și cap de pod de intrare în Europa Răsăriteană și de Est.”. Problema este că Uniunea Europeană a acordat cele 11 milioane de euro nu pentru un depozit, ci pentru un centru de expoziţii cerut chiar de autorităţile din România. Printre alte soluţii, directorul a pomenit şi de transformarea centrului în Las Vegasul Olteniei. Gluma acestuia ar fi fost una chiar reuşită în condiţiile în care construcţia acestui Centru nu ar fi fost o glumă proastă!