Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
EPA

RĂZBOI ÎN MACEDONIA! Albanezii vor autonomie

EPAAlertă maximă în Macedonia, acolo unde o grupare înarmată de naţionalişti albanezi a atacat, zilele trecute, forţele speciale macedonene. În urma luptelor, 14 atacatori din fosta grupare Armata de Eliberare a Kosovo au fost omorâţi de forţele guvernamentale. Deşi acum pe străzi e linişte, iar trupele antiteroriste s-au retras, oficialii rămân în alertă deoarece haosul se poate instala oricând. Autorităţile macedonene au anunţat că s-au mai predate încă 30 de luptători, care făceau parte dintr-o organizaţie de etnici albanezi care cer stabilirea unei enclave albaneze în interiorul Macedoniei.

Luptele s-au dat în nordul Macedoniei, în oraşul Kumanovo, unde un întreg cartier s-a transformat în câmp de luptă. Gruparea armată de etnici albanezi a fost asediată, într-un târziu, de poliţiştii macedoneni, care au folosit inclusiv transportoare blindate.

Clădirile din cartierul unde s-au data luptele arată ca după război, acoperişuri distruse, pereţi găuriţi sau dărâmaţi complet de obuzele trase de forţele speciale. Localnicii, prinşi la mijloc, sunt dezolanţi de cele întâmplate şi nu ştiu cu siguranţă când îşi vor putea relua activităţile zilnice normale.

Din păcate, situaţia se complică şi pentru că regiunea unde s-au dat luptele se învecinează cu Serbia, fosta provincie sârbă Kosovo şi Albania. Acolo locuiesc în majoritate etnici albanezi.