Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primar DEMIS, înlocuit de viceprimar PENAL

În data de 27 aprilie 2015, prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu a emis ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al dnului DRĂGHICI DUMITRU,primar al comunei Sălătrucel din judeţul Vâlcea. Ordinul cu nr. 200 emis de Instituţia Prefectului are la bază raportul de evaluare nr.32491/G/II/18.07.2013 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, rămas definitiv prin Decizia nr.1267 din 19.03.2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie şi adresa nr.15718/G/II/ 20.04.2015 transmisă de către Inspecţia de Integritate din cadrul ANI.
Astfel că, la articolul 1 al ordinului prefectul de Vâlcea a constatat încetarea de drept a mandatului de primar al domnului DRĂGHICI DUMITRU, primar al comunei Sălătrucel, judeţul Vâlcea, începând cu data de 19.03.2015, ca urmare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese constatat potrivit raportului de evaluare nr.32491/G/II/2013 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, rămas definitiv prin Decizia nr.1267/2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Drăghici, aceeaşi situaţie cu a lui Iohannis

Primarul din Sălătrucel care şi-a pierdut mandatul a refuzat să comenteze deciziile din cazul lui, spunând că nu va depune contestaţie împotriva ordinului emis de prefectul Cornoiu. „Nu contest nimic. N-aţi văzut, nici când ai dreptate, n-ai dreptate! Eu am plecat şi ies la pensie. Pentru ce să fac contestaţie, te lupţi cu morile de vânt? Nu am fost salariat la Asociaţia de Animale, am făcut-o pentru oameni. Ei m-au pus să o fac pentru oameni. Asta-i legea cu incompatibilitatea! Ca Iohannis, fără retribuţie. Deh, ce să-i faci oamenii mari cu oamenii mari, iar cei mici fac şi ei ce pot”, ne-a declarat fostul primar. În final, Dumitru Drăghici consideră că a avut parte de un tratament discriminatoriu, şi mai mult, după pierderea mandatului, nu a fost contactat de niciunul dintre şefii lui politici de la PNL. „Nu interesează pe nimeni nimic. Nu m-a sunat nimeni”, a mai spus fostul edil. Dumitru Drăghici se afla la cel de-al patrulea mandat de primar al localităţii Sălătrucel, la alegerile din 2012, fiind votat în proporţie de peste 80%.

Înlocuit cu viceprimarul cercetat penal

Conform şefei departamentului Juridic din cadrul Prefecturii Vâlcea, Veronica Avram, din momentul în care primarului Drăghici i-a încetat mandatul, adică 20 aprilie a.c., acesta va fi înlocuit cu viceprimarul în funcţie, Vasile Miu. Acesta face parte, ca şi Drăghici, tot din PNL Vâlcea şi are probleme penale, fiind trimis în judecată, alături de Drăghici pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Vâlcea. Alături de primar şi viceprimar, în dosar mai apar şi cei trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel, Nicolae Dan Grecu, Elena Cernea şi Ion Masia, fiind acuzaţi de infracţiuni de corupţie, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
În acest dosar, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – centrul judeţean Vâlcea este parte civilă, iar parte responsabilă civilmente este Asociaţia Locală a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine din Sălătrucel.

Contracte semnate „ca primarul”

Primarul, viceprimarul şi alţi trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel au intrat în vizorul oamenilor legii încă de anul trecut, atunci când inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au intrat pe firul poveştii. Primul care a căzut în „plasa” lor, în luna iulie a anului 2013, a fost primarul comunei Dumitru Drăghici care a fost acuzat de conflict de interese în materie administrativă şi penală, dar şi de abuz în serviciu.
Mai apoi, în luna septembrie a anului 2013, inspectorii de integritate l-au acuzat şi pe viceprimarul din Sălătrucel, Vasile Miu, de asemenea, de abuz în serviciu. Alături de cei doi liberali, au mai fost trimişi în judecată şi trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel, Nicolae Dan Grecu, Elena Cernea şi Ion Masia, care au fost complicii primarului şi viceprimarului.

Găsiţi incompatibili de ANI

Povestea de corupţie din Primăria Sălătrucel a început în anul 2010, atunci când, pentru o perioadă de 2 ani de zile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vâlcea a acordat Asociaţiei Locale a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine subvenţii în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei. Ei bine, trebuie menţionat că preşedinte şi vicepreşedinte al acestei asociaţii erau atunci primarul Drăghici, respectiv viceprimarul Miu. Astfel, cei doi s-au folosit de funcţiile administrative pe care le deţineau în cadrul Primăriei Sălătrucel pentru a semna un contract de arendare a 320 de hectare de izlaz comunal pe o durată de 10 ani către Asociaţia Locală a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine. Evident că cei doi se aflau într-o stare de incompatibilitate ce a persistat ani de zile, până când au fost depistaţi de angajaţii ANI. „Astfel, Drăghici Dumitru a încălcat atât dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I», cât şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi art. 248 din Codul Penal al României” – susţineau inspectorii ANI, în anul 2013.