În ultimii ani, toţi mai mulţi jurnalişti din Vâlcea au demascat acţiunile unei firme cu capital austriac, care defrişează pădurile din nordul judeţului nostru, multe din acţiunile lor fiind chiar cu acordul şi colaborarea autorităţilor locale, iar alte fiind de-a dreptul ilegale. Este vorba despre firma Schweighofer, din Austria, care are filială în România societatea denumită Cascada Empire. Ei bine, compania a achiziţionat mii de hectare în judeţe ca Vâlcea, Argeş, Prahova, Suceava, Hunedoara şi alte câteva, însă, recent, presa din Germania a dezvăluit că o bună parte din păduri, firma Schweighofer – prin Cascada Empire, le-ar fi obţinut cu documente false.
Este cazul şi judeţului Vâlcea, conform jurnaliştilor nemţi, iar aici apare în peisaj şi controversatul Gicuţu Deaconeasa, care este acuzat că ar fi lucrat în colaborare cu austriecii, în sensul în care vâlceanul le punea la dispoziţie hărţi şi alte documente falsificate. Iată, în rândurile de mai jos, ce spune jurnalul german Spiegel despre jafurile din pădurile din Vâlcea şi despre colaborarea dintre firma austriacă şi Gicuţu Deaconeasa.
„În anturajul firmei Schweighofer «s-a format o mlaştină a ilegalităţii, de care se pare că doar Schweighofer nu-şi dă seama», spune Bogdan Tudor, avocat, preşedintele organizaţiei ecologice Nostra Silva, care a semnalat de mai multe ori infracţiuni în domeniu. Unul din cazuri e investigat chiar de direcţia românească anti-corupţie (DNA). E vorba de falsificarea documentelor unei păduri care fusese confiscată de comunişti şi apoi dată înapoi unui sat din Vâlcea, căruia îi aparţinea. «Ăsta e un caz tipic. Aşa se fac afacerile aici», spune Tudor. E unul din sutele de cazuri asemănătoare.
În unele cazuri se fac cercetări juridice: se bănuieşte că există un grup de falsificatori amatori care, cu tupeu, au manipulat hărţi care nu existaseră în momentul stabilirii proprietăţilor, folosind instrumente de scris care, nici ele, nu existau în acea vreme. În Vâlcea se plănuia vânzarea pădurii «Trei Munţi», pe care Cascade Empire, filiala firmei Schweighofer, vroia s-o cumpere. Schweighofer spune că nu a ştiut nimic despre documentele falsificate sau cercetările juridice; Totuşi, nu poate răspunde la întrebarea de ce managerul de la Cascade purta discuţii cu presupuşii falsificatori, cu luni înainte de momentul vânzării, despre terenurile respective şi condiţiile de livrare.
Protagonistul cazului de faţă e şeful de atunci al Regiei Naţionale a Pădurilor, Romsilva. Ulterior a condus chiar un sit Natura 2000. Săptămâna trecută a fost arestat pentru corupţie. El l-a mai «servit» pe Schweighofer şi altă dată, ceea ce demonstrează presiunile masive pe care le exercitau austriecii: conform cercetărilor procurorului, în doar şase luni au fost livraţi 22.000 metri cubi de lemn firmei Schweighofer. O parte din acest lemn a fost dovedit ca fiind tăiat ilegal. În legătură cu asta, Schweighofer tace, în schimb susţine că a acţionat conform legilor în vigoare. În plus, se plânge că omul «nu i-a făcut livrările promise». În cazurile de corupţie, spune avocatul Tudor, sunt întotdeauna doi părtaşi: «Măcelărirea lemnului practicată de Schweighofer a fost catalizatorul defrişărilor ilegale din ultimii 12 ani». În ciuda anchetelor în anturajul austriecilor, spune avocatul, nu s-a putut dovedi nimic împotriva lor” – se arată într-un pasaj al articolului scris de jurnaliştii germani de la ziarul Spiegel.
Lasă un comentariu