Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Milițienii de la Șirineasa comit noi abuzuri

În comuna Șirineasa din județ, la postul de Poliție, lucrează TREI absolvenți ai celei mai scurte șicoli din România, agenții Marius Iosif, Marius Bălașa și Bogdan Diaconescu. De și la o populație de numai 2300 de locuitori permanenți, doi lucrători de poliție sunt arhisuficienți, aici sunt trei. Adică, unui polițist îi revin, în supraveghere, privind apărarea proprietății, ordinii și liniștii publice, câte 770 de cetățeni. La o așa normă, s-ar cuveni ca treburile acestei comunități să fie bine protejate și rezolvate. Dar nu este așa! Cei trei absolvenți ai șicolii de fițe-filme televizate își fac de cap în teritoriu, absentând de la program, având cauze (sesizări și reclamații) neanchetate sau întârziate în valorificare, dar se dau foarte obosiți și surmenați. Și asta pentru că programul șiefului de post „Marius Iosif și al colegilor lui se desfășoară pe la discotecile din zonele învecinate, dacă nu mai mult prin Băbeni, unde ei revoluționează tinerii în discoteca familială a lui Iosif. Atunci când problemele îi depășesc intelectual pe plimbăreții în uniformă, ei își rezolvă cazurile cu pulanul, pentru că nu au capacitatea și au temerea de a- și confrunta inteligența și cunoștințele profesionale însu șite la șicoala scurtă de poliție, cu gândirea și istețimea celor care le dau de furcă. Cazul locuitorului Vasile Tița, prezentat de noi în numărul trecut, spune totul despre doi indivizi de aici, aflați în uniforma statului, cei care l-au bătut încătușat până l-au cocoșat și i-au făcut răni și echimoze pe trup, pe un om nevinovat de la care voiau să smulgă informații necesare rezolvării unui furt comis pe raza localității. Dar credeți că s-a luat vreo măsură cu bătău și identificați ca fiind agenții Marius Bălașa și Bogdan Diaconescu? Să bați un om cu probleme psihice, slab fizic, deloc recalcitrant și încă încătușat, este descalificant. Revoltător! Indivizilor ar trebui să li se ia pistoalele din dotare, pentru că, după cum se poate subînțelege, discernământul lor este îndoielnic. Să nu ziceți că nu ați fost avertizați, în caz de uzul armelor, urmat de răniri sau crimă. Zilele trecute, de la Inspectoratul de Poliție Vâlcea, au venit în Șirineasa niște superiori de-ai agenților și l-au audiat pe cel agresat, fără a i se asigura apărare aleasă, creându-se impresia, în lipsa unui martor prezent, că au dirijat ancheta spre o concluzie părtinitoare, conform suspiciunii că la scosul ochilor chiar și corbii se înțeleg. Mai zilele trecute, sub semnătura inspectorului șef Florin Marin, am primit răspunsul solicitat prin articolul publicat. Iată-l:

” Urmare articolului apărut în publicația dumneavoastră, la data de 12 august a.c., cu titlul „Ai dreptate, n-ai dreptate, la Miliție iar se bate!”, prin care faceți referire la conduita polițiștilor din cadrul Postului de Poliție Șirineasa, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea este împuternicit să facă următoarele precizări: Aspectele semnale de dumneavoastră fac obiectul unei sesizări, depusă ( de victima Vasile Tiță și compusă în redacția noastră „n.r.) în data de 09 august a.c. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea a dispus verificarea, de îndată, a împrejurărilor producerii evenimentului. Având în vedere că aspectele reclamate îmbracă forma unor fapte de natură penală în sarcina polițiștilor, întreaga documentație va fi înaintată spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Vă asigurăm de disponibilitatea pentru a clarifica orice aspect ce intră în sfera de competență a Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea” .

Mesajul transmis de comanda IPJ face parte din rutina birocratică a instituției și, de altfel, nici că se putea rezolva mai bine cazul în spiritul și litera legii. Dar ne surprinde, însă, faptul că nu s-a luat nici o măsură administrativă cu abuzivii lucrători. Dacă o sancțiune administrativă se aplica la timp, se putea preîntâmpina „accidentul” șiefului de post Marius Iosif, aflat acum în C.M., ca urmare unui pumn sănătos luat în plină figură, de la un huligan din comuna Cernișoara, la discoteca din Băbeni, anterior semnalelor noastre transmise prin articol. Sancționându-l, îl salvau, pe săracul milițian, de dureri și nici uniforma instituției nu era murdărită.

Atac la libertatea presei

În perioada de după declanșarea incidentului de la dispensarul comunal, incident anchetat jurnalistic de noi, spre informarea locuitorilor comunei am trimis mai multe exemplare din ziarul în care am prezentat situația abuzivă, difuzând LEGAL publicația pe ulițe și în curțile celor care au acceptat, cu mulțumire, ziarul, dar am lăsat câteva exemplare și în anticamera unității medicale, la dispoziția pacienților care trec pe acolo. Cu totală stupoare am aflat că agentul Marius Bălașa, însoțit de colegul său Bogdan Diaconescu s-au deplasat la cabinetul medicului comunal și i-au luat doctoriței o declarație, invocând faptul că este interzisă difuzarea ziarului în localitatea lor și acuzând-o pe cea anchetată de comiterea ” ilegalității” difuzării lui. Evident, medicul a demonstrat că nu împarte ziare prin comună (este chiar o insultă adusă!) și că a fost calomniată de polițiști, dar și de primarul Săraru care și-a pus ” soldățeii” să facă anchetă pe această temă. Dezonorantă colaborare cu primarul, pentru care indivizii își vor lua ceea ce merită! În baza cărei legi nu se pot difuza ziare în spațiul public, domnilor comandanți de la IPJ Vâlcea? Pentru că pe Don Săraru liberalu’ nu-l mai întrebăm, că tot aia este. După cum ne-ați asigurat, domnilor comandanți, așteptăm răspuns la acest atac la libertarea presei și sperăm să ne comunicați și măsurile pe care le-ați dispus. Dar nu cu Parchetul. Vă este frică să acționați singuri, administrativ, după cum spun apropiați ai dvs? Numai și pentru acest aspect, milițienii de la Șirineasa ar trebui mutați disciplinar, liniștind spiritele care se încing pe zi ce trece.

P.S.: Nu șitim pe cât de adevărat este, dar merită ca polițiștii comandanți să verifice ce se vorbește prin Șirineasa despre reprezentantul instituției lor în zonă. Se spune că șieful de post Marius Iosif a primit o lovitură zdravănă în față, de la un huligan recalcitrant, membru într-o grupare de tineri scandalagii, din comuna Cernișoara, de a ajuns la Clinica de chirurgie buco-maxilo-facială, din Craiova, cu mandibula spartă. Vaaai, în ce țară trăim și cine apără ordinea și liniștea publică! Să iei bătaie de la un huligan, îmbrăcat în uniforma statului, nu este de tolerat. Chiar dacă bătăușul va avea de suferit penal, polițistul trebuie să fie dat afară din serviciu. La discotecă cu el. Rolul și rostul lui este să medieze conflictele și să stăpânească situația, nu să provoace scandal și să fie călcat în picioare de interlopi.

ROMEO POPESCU

[email protected]