Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Condamnări grele în Dosarul „RARORA – BCR”

Au trecut aproape 11 ani de când a „explodat” bomba penală, iar „Imperiul RARORA” s-a prăbuşit. 11 ani în care justiţia din România a analizat cauza, a audiat zeci de martori şi a făcut foarte multe expertize. Abia acum însă, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, cazul Rarora a ajuns la final, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia dând condamnări grele în acest dosar, doi vâlceni fiind trimişi după gratii pentru 6, respectiv 5 ani. Este vorba despre Ion Marin (Boby) – patronul societăţii Rarora, dar şi de un actual avocat din Baroul Vâlcea, Ion Nicolae, pe atunci director general al societăţii Foraj-Sonde din Târgu Cărbuneşti.

Istoricul cazului

Celebrul dosar „Rarora – BCR” îşi are începutul în anul 2003, atunci când procurorii PNA (DNA-ul de acum n.r.) au descoperit că Sucursala Novaci a Băncii Comerciale Române (BCR) i-a acordat patronului societăţii Rarora, Ion (Boby) Marin, un credit ilegal de peste 788 miliarde lei vechi, adică echivalentul a 23 de milioane de dolari. În data de 19 iunie 2003, atât Ion Marin, cât şi directorul BCR – Sucursala Novaci, au fost arestaţi preventiv.

Directorul BCR Novaci i-a acordat credit lui Ion Marin în condiţiile în care sucursalei pe care o conducea i-a fost luată competenţa de a acorda credite în urma unui control intern al BCR. Atunci a fost sesizată situaţia neconformă faţă de raportările directorului BCR – Gorj (ec. Dumitru Contoloru), care a indicat că suma totală a împrumuturilor la zi în tot judeţul este de numai 1,3 miliarde lei, când în realitate dintr-un plasament de 885 miliarde lei, pe 30 aprilie 2003, Ion Marin a primit, cu avizul directorului Sorin Popescu, 788 miliarde lei. Ca urmare, directorul BCR – Gorj a fost retrogradat în funcţia de inspector bancar, iar lui Sorin Popescu i s-a desfăcut contractul de muncă şi a fost sesizat PNA.

Dar anchetatorii au mai descoperit după aceea alte infracţiuni, fiind vorba de acordarea a două credite, tot de către directorul Sucursalei BCR Novaci – Sorin Popescu, în valoare de 300 de miliarde de lei vechi, Societăţii Comerciale Foraj-Sonde SA din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, al cărei director era nimeni altul decât Ion Nicolae – actual avocat în Baroul Vâlcea. Banii au fost luaţi ilegal, prin înţelegere cu alţi doi inculpaţi în acest dosar, Sorin Popescu şi Dumitru Contoloru, precum şi cu alte persoane de la Agenţia Novaci a BCR şi de la Sucursala BCR Gorj. Pe de altă parte, directorul Ion Nicolae a acţionat fără ştirea personalului de răspundere din cadrul societăţii pe care o conducea şi a dispus întocmirea unor acte fictive care-i erau necesare pentru prezentarea în faţa funcţionarilor băncii. Sumele obţinute cu titlu de credite au fost virate către SC RARORA SRL din Vâlcea, reprezentată de Marin Ion, fără ca Nicolae să aibă vreo obligaţie financiară faţă de aceasta. Creditele au fost utilizate în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră acordate.

Ion „Boby” Rarora, 6 ani de închisoare cu executare

În acest dosar, Ion Marin, zis Boby – patronul de la Rarora, a fost acuzat de cinci infracţiuni grave printre care: complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de acordare a creditelor cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, utilizare a creditelor în alte scopuri decât pentru cele pentru care au fost acordate şi spălare de bani.

Numai că, el a primit o condamnare de 6 ani de închisoare cu executare doar pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru restul infracţiunilor el fiind achitat sau schimbându-i-se încadrarea juridică. „Condamnă pe inculpatul MARIN ION la: – 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prev. de art. 26 rap. la art. 246 comb. cu art. 248 indice 1 C.p.,cu aplicarea art.146 C.p., art. 258 C.p. şi art. 41 alin 2 C .p. În baza art. 71 alin 2 C.p. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a , lit. b. lit. c C.p. pe durata executării pedepsei închisorii. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a teza a II a, lit. b, lit. c C.p., pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei principale” – se arată în decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Alba Iulia.

Ion Nicolae, actual avocat în Baroul Vâlcea, trimis după gratii

În ceea ce-l priveşte pe cel de-al doilea vâlcean implicat în dosarul penal „Rarora – BCR”, avocatul Ion Nicolae, acesta a fost acuzat de înşelăciune, fals, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, după ce anchetatorii au stabilit că ar fi obţinut ilegal două credite totalizând 300 de miliarde de lei.

Ion Nicolae a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret PNL Vâlcea până în anul 2001 şi consilier al fostului deputat liberal Jean Decuseară, iar după aceea a ajuns directorul general al societăţii Foraj-Sonde din Târgu Cărbuneşti de unde a plecat în arest preventiv. Acum, Ion Nicolae – în calitate de avocat al Baroului Vâlcea, calitate pe care a dobândit-o în anul 2010, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul penal „Rarora – BCR”. „Condamnă pe inculpatul NICOLAE ION la: – 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prev. de art. 26 rap la art. 246 comb. cu art. 248 indice 1 C.p.,cu aplicarea art.146 C.p., art. 258 C.p. şi art. 41 alin 2 C .p. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a teza a II a, lit. b , lit. c C.p., pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei principale. În baza art. 71 alin 2 C.p. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a, lit. b. lit. c C.p. pe durata executării pedepsei închisorii” – se arată în soluţia dată de judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia.

Reamintim că în acest dosar au mai fost cercetate şi condamnate alte câteva persoane. Printre aceştia, cei mai importanţi sunt Sorin Popescu – fost director al Agenţiei Novaci din cadrul Sucursalei Gorj a BCR, Dumitru Contoloru – director al Sucursalei Gorj a BCR şi Ion Marin, administrator al grupului de firme „Marin Luminiţa” din judeţul Vâlcea. Ei sunt acuzaţi de acordarea de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Aici găsiţi detalii despre toţi cei care au fost condamnaţi în dosarul „Rarora – BCR”: http://portal.just.ro/57/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8500000000015130&id_inst=57