Acasă Dezvăluiri Comisarul-șef Daniela Ștefoane a amendat Transgaz Mediaș cu 300 milioane lei vechi

Comisarul-șef Daniela Ștefoane a amendat Transgaz Mediaș cu 300 milioane lei vechi

INDOLENȚĂ. Transgaz Mediaș s-a ales din nou cu amendă de 300 milioane de lei vechi pentru neanunțarea evenimentului, respectiv parfumarea cu etilmercaptan a populației, substanță folosită pentru depistarea avariilor. Anul trecut, societatea a fost amendată de comisarii de la Garda de Mediu Vâlcea, pentru acela și lucru, cu aceea și sumă, dar a plătit pe loc doar jumătate, restul amenzii fiind contestată în instanța de judecată. Miercuri, 25 aprilie, șiefa Gărzii de Mediu Vâlcea, Daniela Ștefoane, a încercat un dialog cu actuala conducere a societății, la sediul Distrigaz, dar nu a găsit nici picior de director, drept urmare discuțiile au fost amânate pe vineri. Cetățenii au rămas cu gazul tăiat și cu obligația contactării firmei autorizate cu  repararea  instalațiilor avariate, prin contactarea lor la sediu, pentru că Distrigaz a refuzat să- și asume această obligație, de și are pe inventar toată rețeaua de gaze a orașului.

Bătaie de joc pe banii abonaților. Francezii de la ” TRANSGAZ” au reu șit în ultimele trei zile  să aducă în pragul nevrozei jumătate din populația orașului. Marți, 24 aprilie, orașul a fost parfumat până la exces cu mercaptan cu scopul depistării avariilor din rețeaua Distrigaz, care pocnește din ce în ce mai des mai ceva decât sticlele de șiampanie. Cetățenii din zonele afectate au sunat în disperare la dispeceratul Distrigaz în speranța soluționării deficienților, din păcate foarte puțini au avut șiansa de a dialoga cu funcționarii societății. După cinci ore de la apel, echipele celor două societăți, Distrigaz și Transgaz au luat la picior zonele cele mai ,,fierbinți” ale orașului, iar cartierul Ostroveni a fost primul pe listă. Specialiștii au venit, au constatat, au sistat gazul lăsând remedierea avariilor pentru a doua zi. Disperați, cetățenii au apelat la ajutorul Gărzii de Mediu, comisarii au descins în zone, dar fără succes. Angajații aflați pe teren au explicat comisarilor Gărzii de Mediu că situația este sub control, soluția corespunde parametrilor  de mediu, pericolul unor explozii este inexistent, dar  că populația  exagerează. Mai mult încă, reprezentanții societății i-au sfătuit pe proprietarii apartamentelor depistate cu avarii în instalația de gaze  să apeleze la firma autorizată pentru remedierea avariei. Cetățenii au primit un bilet cu adresa societății și cam atât. Cele două societăți s-au spălat pe mâini prin pasarea obligațiilor către abonați, de și instalațiile sunt pe inventarul societății Distrigaz, nu al cetățenilor.

Daniela Ștefoane a declarat că Trangaz nu este la primul delict de acest gen, ultima amendă fiind aplicată cu un an în urmă, pe aceea și sumă „300 milioane lei vechi. ,,Cetățenii au tot dreptul să se îngrijoreze atâta timp cât Transgaz nu a anunțat evenimentul, realizarea acestor odorizări pentru depistarea avariilor. Oamenii trebuiau anunțați înainte cu câteva zile, nu cu câteva ore. Reprezentanții societății susțin că odorizarea se încadrează în parametrii normali, dar nu ne putem lua după  buletinele lor, pentru că mirosul este într-adevăr mult prea puternic. Din punctul nostru de vedere, societatea a emis o cantitate mai mare de substanțe decât cea normală, am încercat să discutăm acest aspect cu cineva din conducerea societății, dar nu am găsit pe nimeni. La sediu bătea vântul, nimeni nu și-a asumat evenimentul, iar reprezentanții celor două societăți, Transgaz și Distrigaz, își pasau responsabilitatea de la unul la altul de teama amenzilor. În final am stabilit o întâlnire pentru ziua de vineri, până atunci însă am dispus o amendă de 300 milioane lei vechi societății Transgaz, pentru poluare și neanunțarea evenimentului. Societatea a fost amendată și anul trecut, cu aceea și sumă, pentru acela și lucru, dar conducerea nu a învățat nimic, a repetat greșeala. Distrigaz a scăpat deocamdată de amendă, i s-a dat timp pentru etanșeizarea instalațiilor” , a precizat șiefa Gărzii de Mediu Vâlcea, Daniela Ștefoane.

Între timp, cetățenii din blocurile unde s-au înregistrat scurgeri de gaze vor sta fără gaz câteva zile, cei de la Transgaz au anunțat că vor sista distribuția de gaze pe o perioadă nedeterminată, până la remedierea avariilor. Cum societatea are un număr redus de angajați, iar instalațiile Distrigaz au clacat în toate cartierele orașului, râmnicenii în cauză vor servi hrană rece încă trei-patru zile.

În acte, ,,Transgaz”  este operatorul tehnic al sistemului național de transport și răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiența economică și protecție a mediului înconjurător. Realitatea bate publicitatea și obligațiile înscrise în autorizația de funcționare, iar râmnicenii au simțit acest lucru pe pielea lor.

DANA NEDESCU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.