Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CEZ Oltenia a pierdut procesul cu abonata de pe Morilor

ABUZ. După cinci ani de procese cu CEZ Oltenia, judecătorii vâlceni i-au dat câștig de cauză vâlcencei Găină Floarea,  obligată la plata unei facturi de peste 80 milioane lei vechi de către societatea în cauză. Suma provine dintr-o eroare de citire a angajaților societății, 27 milioane reprezentând doar penalități de neplată a unei facturi în cuantum de 59 milioane lei vechi. Calvarul nu a luat sfârșit, pentru că în ziua în care judecătorii îi dădeau câștig de cauză, o firmă de recuperatori din București o amenința cu executarea silită, pentru recuperarea banilor proveniți din penalități.

Găină Floarea, din Râmnicu Vâlcea, se judecă cu CEZ de cinci ani de zile, prin toate tribunalele din țară, pentru 59 milioane lei vechi,  o factură la curentul electric și  25 milioane lei vechi, penalități impuse de societatea furnizoare de energie electrică din cauza unei greșeli de citire a contorului.

După 5 ani de stat pe întuneric, din cauza angajaților CEZ, care i-au citit gre șit contorul, vâlceanca și-a văzut visul cu ochii: instanța din Vâlcea i-a dat câștig de cauză în procesul intentat pe civil. O reu șită la care nu se aștepta, ținând cont de hotărârile date de celelalte instanțe. Ultima înfățișare a avut loc în data de 7 octombrie, în aceea și zi, o firmă de avocatură din București, angajată de CEZ pe post de recuperator, i-a trimis o adresă prin  care  o amenința cu executarea silită în cazul în care nu plătește  suma de 25 milioane de lei vechi, contravaloarea penalităților. De și procesul era încă pe rol în instanța de la Vâlcea, recuperatorii angajați de CEZ, respectiv SC COFACE România CREDIT MANAGEMENT SERVICES SRL,  prin avocata Ganciu Ileana Nicoleta, îi cereau abonatei  Găină Floarea să plătească penalitățile pentru că ,,datoria dvs. este certă, lichidă și exigibilă și trebuie achitată până la data de 15.10.2010, iar în urma unui eventual rezultat negativ al concilierii directe, ne vom recupera debitul prin executarea silită a bunurilor dumneavoastră pe căile judecătorești alternativ disponibile.” Drept urmare, abonata era invitată, pe banii ei,  la o conciliere directă, la sediul cabinetului de avocatură din București. Avocata îi amintea, în treacăt, că pe lângă suma respectivă mai are de plată și onorariul ei și al executorului judecătoresc, ca și cum ea i-ar fi angajat să o execute, nu CEZ-ul. ,,Vă atragem atenția și asupra creșterii substanțiale a cheltuielilor pentru recuperarea acestor debite, odată cu angajarea avocaților, executorilor ce vor reprezenta societatea noastră în fața instanțelor judecătorești, arbitrale competente.”

CEZ vrea să recupereze peste 80 milioane de lei, o datorie inexistentă în scriptele societății, plus onorariul avocaților, de la o persoană care trăiește dintr-un salariu de 4 milioane lei vechi.

Despăgubiri morale, pentru traiul de câine îndurat

Vâlceanca spune că reprezentanții societății au înnebunit de-a binelea, în condițiile în care justiția nu- și spusese ultimul cuvânt.

,,Am crezut că fac infarct când am primit adresa, nu credeam că mi se mai poate întâmpla ceva, pentru că trăiam impresia că trecusem deja prin toate relele posibile. M-au amenințat că pot să mă judec și 100 de ani, că tot plătesc factura, că nu voi câștiga niciodată acest proces, și acum câteva zile înclinam să le dau dreptate, pentru că, la șiedința precedentă,  procurorul de caz a spus că  expertiza făcută de CEZ mă declara singura vinovată. În momentul acela am crezut că justiția mă va  trăda din nou, pentru că în actul respectiv, expertul spunea că din actele societății nu reiese vinovăția mea. Ce puteam să cred în condițiile în care acela și act era interpretat total diferit de două persoane, și mai ales în defavoarea mea.  Din fericire judecătorul a luat în calcul declarațiile avocatului meu și actele depuse la dosar și a decis în baza lor. Mulțumesc judecătorului care a judecat dosarul, că a avut răbdarea să citească totul, și în mod special celor două doamne care m-au ajutat în toți acești ani: doamna Angela Bardașu, de la Liga Internațională pentru Apărarea Drepturilor  Omului, care mi-a făcut dosarul pentru CEDO,   și avocatei mele, doamna Nicoleta Asan. Fără ele mă mânca gaia. Eu sunt un exemplu viu că un om simplu poate să câștige o luptă cu sistemul, totul e să avem tăria să mergem până la capăt, pentru că ei mizează pe la șitatea noastră ” , a declarat abonata.  Vâlceanca este hotărâtă să ceară și despăgubiri morale celor de la  CEZ. ,,M-am judecat pe civil cu ei, acum mă judec și pe penal, pentru obținerea despăgubirilor morale. Cum ei îmi cer să le plătesc avocații și executorii angajați să mă execute pe mine, pentru greșeala lor, așa le cer și eu banii cheltuiți în acești cinci ani prin sălile de judecată. Cred că nu mă va condamna nimeni dacă le cer bani pentru faptul  că m-au ținut pe întuneric, ca pe un câine, timp de cinci ani, încălcându-mi astfel drepturile oferite de Constituția României, că avem o constituție care ne apără împotriva acestor abuzuri, dar nimeni nu ține cont de ea” , a   mai spus vâlceanca.

DANA NEDESCU