Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Municipalitatea vrea să mărească preţul gunoiului

• în şedinţa CL din 12 octombrie a.c., consilierii locali urmează să voteze pentru aprobarea caietului de sarcini al serviciului public de salubrizare al municipiului • firma URBAN a fost ejectată, pentru a face loc societăţii omului de afaceri Silviu Prigoană • o nouă licitaţie va avea loc peste aproximativ 2 luni de zile

MĂRIRE. Războiul pentru gunoiul din Râmnicu Vâlcea se reactivează, consilierii locali trebuind să analizeze şi să voteze în şedinţa din 12 octombrie aprobarea caietului de sarcini al serviciului public de salubrizare al municipiului. La această situaţie s-a ajuns după ce Primăria a reziliat contractul încheiat în 2005 cu URBAN SA, pe motiv că nu a plătit redevenţa mai mult de trei luni. Consiliul Local a aprobat desfiinţarea contractului de delegare prin concesiune, a serviciului public de salubrizare a municipiului încheiat cu S.C URBAN SA, precum şi demararea procedurii licitaţiei publice deschise în urma căreia să fie desemnat un alt operator al acestui serviciu public.

Remember

În anii 2006 – 2007, societăţile Urban şi Rosal se războiau pentru prestarea serviciului de salubrizare în municipiul Rm. Vâlcea. Cele două firme se întreceau pe străzi, care să ridice mai întâi gunoiul râmnicenilor, acestea „vizitând” ghenele chiar şi de două ori pe zi. Rivalitatea dintre cele două firme a derivat însă şi în situaţia respectivă din greşelile administraţiei locale şi din deciziile contradictorii ale instanţelor. După ce s-au „luptat” atât pe străzi, cât şi în instanţele de judecată, firma Urban a rămas, până la urmă, stăpână pe gunoiul din Râmnic, prestând în exclusivitate serviciul de salubrizare menajeră, începând cu data de 19 ianuarie 2007.

Urban, scoasă din cărţi

Între timp însă, societatea Urban a acumulat datorii impresionante la Primăria Râmnicului, uşurându-i situaţia primarului Romeo Rădulescu, care la o lună de zile după ce a câştigat alegerile, a dispus rezilierea contractului cu URBAN. În tot acest timp, familia Prigoană a aşteptat cuminte, pe margine, pentru a se elibera locul. Mai mult decât atât, Silviu şi Honorius Prigoană au fost prezenţe active, lângă Romeo Rădulescu, în campania electorală pentru Primăria Râmnicului.  „Datoria provine din neplata redevenţei şi majorări la aceasta, bani care nu au mai fost încasaţi încă din anul 2007. În luna decembrie ne-am adresat instanţei judecătoreşti şi am cerut recuperarea debitului şi rezilierea contractului cu SC Urban. Iniţial, am încercat să rezolvăm conflictul pe cale amiabilă şi le-am propus un grafic de plată eşalonat, pe care cei de la Urban l-au acceptat”, a afirmat Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului.

Preţul la gunoi se va dubla

Aşadar, auspiciile au fost bune pentru Prigoană şi firma lui. În acest moment, consilierii locali au pe masă o hotărâre privind aprobarea caietului de sarcini al serviciului public de salubrizare al municipiului Râmnicu Vâlcea. De asemenea, consilierii locali trebuie să aprobe marţi, 12 octombrie a.c., şi caietul de sarcini al serviciului public de salubrizare, urmând ca peste aproximativ 2 luni de zile să aibă loc o nouă licitaţie. Studiind documentele postate de Primărie pe site-ul instituţiei, am realizat că nu numai se va schimba operatorul, dar şi preţul pentru serviciul de salubritate a suferit modificări considerabile. Practic, acesta creşte de aproape două ori.

Consilierii locali vor vota în şedinţa de săptămâna viitoare şi modificarea de preţ: „Tariful maxim practicat de operatorul de salubritate, ce se va încasa de la producătorii de deşeuri, nu poate depăşi valoarea de 33,0 Euro/lună (11,55 Euro/mc),  la care se adaugă TVA, cel puţin un an de la data încheierii contractului” – se arată în hotărârea de Consiliu Local, ce va fi supusă aprobării.

În anul 2007, URBAN SA practica preţuri de bun-simţ pentru ridicarea gunoiului menajer şi nemenajer. Dovadă stau contractele încheiate între URBAN şi asociaţiile de proprietari din municipiu. Iată ce se specifică într-un asemenea contract, ce s-a derulat pe parcursul anului 2007: „Conform   contractului   de   delegare   a   gestiunii   serviciului   de salubrizare încheiat între Consiliul Local al Mun. Rm.Vâlcea şi SC URBAN SA nr. 3951 din 09.12.2005 tariful este de 18,57 euro/tonă. Tot conform acestui contract indicele de producere al deşeurilor este de 0,54 tone/pers/an şi greutatea specifică a deşeurilor este de 350 kg/mc. Din acest tarif, 12,2 euro/tonă este redevenţa, deci 65,34%. Pentru o persoană care produce 0,54 tone/an înseamnă 10,02 euro/an : 12 luni = 0,83565 euro/pers/lună, rotund 0,84 euro/pers/lună, din care 65,34% înseamnă 0,55 euro/lună redevenţa şi 0,29 euro/lună pt. SC URBAN SA care înseamnă cu aproximaţie l leu/pers/lună”. Întrebat despre această situaţie, primarul Romeo Rădulescu ne-a declarat că în 2007, preţul de 18 euro/tonă nu cuprindea şi redevenţa, dar aşa cum am mai demonstrat mai sus redevenţa era cuprinsă în preţ. „Într-adevăr va fi o creştere, nu foarte mare. Trebuie să luăm în calcul şi creşterea preţului la carburanţi. Dacă consilierii locali vor aproba marţi hotărârea, timp de 52 de zile anunţul va fi postat pe SEAP, iar apoi, vom organiza o nouă licitaţie” – a mai precizat Romeo Rădulescu.

Codruţa Alexandru