Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În PDL a murit democraţia

• Speriaţi că Iliescu poate ajunge preşedinte al partidului, pedeliştii au un singur candidat la alegerile interne

NEDEMOCRATIC. Potrivit declaraţiilor senatorului PDL, Dorel Jurcan, alegerile pentru şefia organizaţiei judeţene a partidului vor avea loc în data de 14 noiembrie. În cazul în care însă la centru este posibil să aibă loc o altă acţiune politică, susţine parlamentarul, este posibil ca alegerile să se amâne. Dacă până acum s-au făcut fel de fel de speculaţii referitoare la numele celor care se vor înscrie în cursa pentru preşedinţia partidului, de curând situaţia s-a clarificat. Democrat-liberalii vâlceni au renunţat definitiv la ideea de democraţie şi au decis ca la alegerile ce vor avea loc luna viitoare să fie un singur candidat. Motivul? Jurcan afirmă că decizia a venit ca urmare a faptului că în acest moment formaţiunea politică este în pragul scindării.

Despre tensiunile politice din PDL ziarul nostru scrie de mai multă vreme, cu toate că, până acum, ele nu au fost niciodată recunoscute de liderii acestui partid. Disensiunile au luat naştere în momentul în care în PDL a apărut o figură nouă. Este vorba de ministrul secretar de stat Valentin Iliescu, care, susţin pedeliştii vâlceni, a agitat, mai mult decât era cazul, spiritele în partid. Senatorul pedelist a afirmat că, de curând, a avut loc o şedinţă a Biroului Politic Judeţean în care „problema Valentin Iliescu” a fost discutată aprins. „În BPJ am reacţionat vehement împotriva comportamentului lui Iliescu care este uşor deplasat. Sunt convins că, de cele mai multe ori, nici nu are dovezi vizavi de ceea ce spune”, a subliniat parlamentarul. Cu toate că nu mai este prea multă vreme până la alegerile din 14 noiembrie, unul dintre personajele al cărui nume a fost cel mai des folosit pentru candidatura la fotoliul de preşedinte al partidului, Dorel Jurcan, pare să nu se fi decis dacă vrea sau nu să se înscrie în această competiţie. „O să vă spun peste două săptămâni dacă mă voi înscrie sau nu în această luptă. Sincer, nu m-am decis încă dacă vreau sau nu să mai candidez”, a menţionat senatorul PDL.

Indiferent de cine va desemna partidul să candideze în alegerile din noiembrie, un lucru este foarte clar: pedeliştii s-au împărţit în mai multe tabere care-şi susţin, cu îndârjire, favoritul. Aşa se face că şi Iuliana Moise, cea care a căzut în dizgraţia presei după ce s-a comportat duplicitar în relaţia cu Valentin Iliescu, a lăsat să se înţeleagă că-l susţine pe Romulus Bulacu pentru funcţia de preşedinte al partidului. Din punctul său de vedere starea de incompatibilitate în care s-a aflat vicepreşedintele Consiliului Local nu reprezintă o reală problemă de imagine. „Nu ştiu dacă Bulacu este sau nu într-o stare de incompatibilitate. Cred că, mai degrabă, aici e vorba de o serie de discuţii răutăcioase care s-au iscat pe seama acestui subiect. Oricum, un lucru e sigur. Partidul va propune un singur candidat”, a opinat Iuliana Moise.

Iliescu nu ştie dacă e membru PDL Rm. Vâlcea

Nu aceeaşi părere, însă, este împărtăşită şi de ministrul secretar de stat Valentin Iliescu care a spus că nici nu concepe ca la alegerile din noiembrie să nu fie mai mulţi candidaţi, subliniind că ideea de competiţie este esenţială pentru progresul unui partid. „Din punctul meu de vedere, a desemna doi sau mai mulţi candidaţi pentru alegerile din interiorul unui partid face parte dintr-o practică democratică de la care PDL nu ar trebui să abdice niciodată. Cine nu admite concurenţa într-o formaţiune politică înseamnă că nu vrea să câştige cu adevărat. Este o practică care la centru nu se aplică şi nici nu se va aplica. Nu cred că la Vâlcea partidul ar trebui să instituie ca regulă asemenea decizii aberante care mutilează ideea de democraţie. Adică cum? Să presupunem că în PDL Vâlcea ar vrea să candideze Romulus Bulacu şi Dorel Jurcan. Ce ar trebui să facă unul dintre ei? Să se ascundă? Mă uit cu îngrijorare în curtea PNL, de exemplu. Aud mereu că acolo organizaţia se întăreşte cu membri noi, că au loc tot felul de competiţii interne, lucruri care trebuie să se întâmple şi în organizaţia judeţeană a PDL. Vreau să fie clar tuturor un singur lucru: nu am venit aici să arunc pe nimeni peste bord. Dacă, din când în când, am mai spus lucruri dure despre colegii de partid, nu am făcut-o nici din răzbunare, nici pentru că vânez funcţii politice, ci doar pentru că este important să ne recunoaştem şi, în acelaşi timp, să ne îndreptăm eventualele greşeli politice. Am făcut-o constructiv. Dar, repet, a desemna un singur candidat la alegerile din partid, mi se pare un lucru total lipsit de logică”, ne-a declarat Valentin Iliescu.

Democrat-liberalul a mai spus că, în perioada care urmează, trebuie să găsească rezolvarea la o necunoscută politică: dacă este sau nu membru al PDL Râmnicu Vâlcea, pentru că, spune el, la organizaţia municipală a partidului există cererea sa de transfer de la Bucureşti. „Trebuie să clarific dacă sunt sau nu membru al PDL Rm. Vâlcea. Zilele trecute, am auzit pe cineva care spunea că nu sunt în partid. Păi, dacă nu sunt în organizaţia municipală a partidului, înseamnă că nu mai sunt deloc în PDL, iar cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a mai menţionat el. Întrebat dacă şi l-ar dori în postura de preşedinte de partid pe Romulus Bulacu, un personaj controversat, Valentin Iliescu a conchis: „Nu-mi doresc un lider de partid cu probleme de imagine. Dacă voi fi ales şef al acestui partid, voi milita pentru ca PDL să fie unit. În niciun caz, nu am venit, aici,  să scindez partidul. Cine spune asemenea lucruri aberează din plictiseală”.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU