Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Zilele Europene ale Patrimonului au fost deschise cu lansarea ediţiei complete a Pravilei de la Govora

Pravila de la Govora sau Pravila bisericească este cea mai veche culegere de legi atât bisericești, cât și laice din Țara Românească. Îşi are originea în Vâlcea, fiind tipărită în cea de-a doua tipografie cunoscută în Țara Românească, înființată de domnitorul Matei Basarab cu ocazia unor ample lucrări de reconstrucție, reconsolidare și extindere a mănăstirii Govora în 1637.

Pravila de la Govora, cu 164 file, a fost tipărită în anul 1640, în șapte săptămâni, de tipografii Meletie Macedoneanul și Ștefan de Ohida. Pravila de la Govora, denumită și Mica Pravilă, este totodată o culegere de tradiții și credințe populare referitoare la ceremonialul existențial. Credințele populare și pravila bisericească denotă convergențe și divergențe în modul în care sunt îndeplinite ritualurile existențiale: botezul, căsătoria și funeraliile.

În anii 1884, Academia Romană a reeditat cartea, dar ediţia realizată în aceste zile la Râmnicu Vâlcea este completă. De aceea, Arhiepiscopia Râmnicului a considerat potrivit ca lansarea excepţionalei lucrări să deschidă cea de-a 24-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului.